Novi vlasnik Hipo banke 2015.

Hipo grupa će banke ćerke u regionu prodati u paketu do polovine 2015, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria banke u Srbiji, Zoran Vojnović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

18:07

Default images

Ćerke banke Hipo grupe u Jugoistočnoj evropi biće prodate kao holding sastavljen od zdravih poslovnih segmenata šest banaka, očisćen od loših kredita, rekao je Vojnović u intervjuu Tanjugu.

"Idealno bi bilo, i želja je i države Austrije i Hipo grupe da se svih šest banaka proda u paketu, a ideja je da se dobije neka sinergija prisustva na tržištu koje je dosta slično, zemlje su povezane, jer je to praktično bivša Jugoslavija, osim Makedonije", naveo je on, ali nije mogao da saopšti ko su potencijalni kupci.

Taj postupak je praktično već krenuo, konsultant je Dojče banka i već imamo investitore koji su zainteresovani, dodao je on.

Vojnović je podsetio da je država Austrija 2009. godine preuzela Hipo banku i radila na restrukturiranju i rehabilitaciji Hipo grupe. Plan restrukturiranja Hipo grupe je prihvaćen 3. septembra ove godine i od strane Evropske komisije, na predlog Austrije kao vlasnika.

Taj plan predviđa da će se šest banaka na teritoriji jugoistočne Evrope, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji prodavati u narednom periodu, rok je do sredine 2015. godine da se nađe novi investitor, i posle toga ostaje još šest do devet meseci da se taj posao okonča.

"Mislim da je jako važno što smo sada dobili jedan period stabilnosti, jer imamo dve godine vremena da nastavimo sa normalnim radom, da se konsolidujemo i da se polako izabere potencijalni investitor", kaže sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima, planom se predviđa i dodatna dokapitalizacija Hipo grupe i mogućnost da se lokalne banke dokapitalizuju, ukoliko to bude neophodno.

"Mi u ovom trenutku imamo preko 20 odsto adekvatnost kapitala, što je jedan od glavnih indikatora solvenstnosti banke, i što je više nego dovoljno, jer je 12 odsto minimum koji predviđa domaća regulativa", naglasio je Vojnović.

Prodajom se, kako je rekao, ništa kapitalno neće promeniti u poslovanju banke, a u poslednje tri godine se dosta toga uradilo na čišćenju bilansa, na značajnom poboljšanju portfolia, a među kreditima koji su odobreni u minulih šest kvartala gotovo da i nema onih loših.

Vojnović je dodao da je mnogo uloženo u popravljanje sektora upravljanja rizikom, što je ranije bila slaba tačka Hypo banke, i procenio da je u tom pogledu sada ova banka jedna od najboljih na domaćem tržištu.

"Svim klijentima Hipo banke želeo bih da poručim da je proces privatizacije jedna potpuno normalna stvar, banka je potpuno stabilna, više nego dobro kapitalizovana sa visokom likvidnošću, i nastavlja da radi kako je radila sa unapređenim operativnim i poslovnim modelom i izvanrednim kadrom, koji će, siguran sam, iznenaditi i novog vlasnika", rekao je on.

On je podsetio da je u Srbiji bilo više banaka koje su dobile nove vlasnike - Uni Kredit je kupio HVB banku, Inteza je kupila Delta banku, Sberbanka je kupila Folks banku, a da se oko toga, dodao je, nije pravila nikakva velika priča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: