"EPS da zarađuje stotine miliona €"

Struja neće poskupeti do kraja godine, kaže za B92 v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović koji je uveren da to preduzeće može da postane profitabilno.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

17:04

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nedavno je prozvao jedno javno preduzeće da je podelilo 15 miliona evra bonusa, iako posluje sa gubicima. Gostujući u Vestima TV B92, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović rekao je da ne želi da ulazi u to koja je firma bila prozvana, ali da EPS nije nije podelio bonuse.

“EPS niti je podelio 13. platu, niti je podelio bonuse, radilo se o pozajmici u skladu sa našim kolektivnim ugovorom”, objasnio je Obradović, navodeći da je reč o beskamatnoj pozajmici, kao i da su zaposleni u EPS-u već vratili više od polovine pozajmljene sume.

Obradović je istovremeno pozvao svakog građanina Srbije koji misli da je posao u EPS-u privilegija, da dođe na kop Kolubare, na minus 20 stepeni i vidi kako se radi. Posao u EPS-u ima određenih privilegija, priznaje Obradović, ali ističe i da je taj posao težak.

“Mi ne možemo kilovat časove da delimo besplatno, kao što avio-kompanije dele karte”, rekao je Obradović, navodeći da je pozajmica zaposlenima bila preko potrebna, kao i da je u krajnjem imala dobar ekonomski benefit.

Obradović je rekao i da do kraja godine struja sigurno neće poskupeti, kao i da se korekcije cene električne energije ne očekuju do kraja grejne sezone. Međutim, početkom naredne godine biće napravljena analiza, naveo je v.d. direktora EPS-a, podsetivši da se od 1. januara nastavlja liberalizacija tržišta struje.

On je podsetio i da će EPS ovu godinu završiti samo sa milijardom dinara gubitka, umesto sa 22 milijarde dinara, koliko je bio projektovani gubitak. EPS, prema njegovim rečima mora da se reorganizuje, mora da se korporatizuje, i da svoje poslovanje bazira na dobitku.

Obradović je rekao i da je Ministarstvo energetike pomoglo EPS-u, donošenjem polaznih osnova za reorganizaciju tog preduzeća.

On je objasnio i trenutnu nefunkcionalnost EPS-a kroz to što direktori zavisnih društava nisu odgovorni njemu kao generalnom direktoru, niti on može da ih promeni.

“Npr. u distribucionim kompanijama, direktor ne može da promeni dirketora ogranka koji odgovara Upravnom odboru, a sve odluke Upravnog odbora idu na predlog generalnog direktora”, naveo je Obradović i dodao je da je zato Vlada Srbije u novembru donela odluku da EPS mora da se korporatizuje.

Obradović nije hteo da komentariše to što je on još uvek u statusu vršioca držnosti generalnog direktora EPS-a, i to što konkurs za izbor direktora još nije okončan, ocenjujući da je rekonstrukcija Vlade verovatno doprinela kašnjenju.

On je naveo i da EPS ne dobija nikakve subvencije, tako da se ne protivi njihovom ukidanju, ali je poručio da utrošena energija mora da se plati.

“Ministri privrede i finansija bili su veoma jasni da socijalna funkcija izlazi iz javnih preduzeća”, rekao je Obradović, podsećajući na to da EPS već posluje u konkurentom okruženju, kao da i od 1. januara to preduzeće više neće biti monopolista.

On je naveo i da odgovornost direktora mora da bude profit, podsetivši da je kompanija u kojoj je prethodno radio – Češka elektroprivreda ČEZ – pravi godišnji profit od milijardu do milijardu i po evra. Na pitanje zašto je napustio posao u tako uspešnoj kompaniji da bi vodio gubitaša poput EPS-a, Obradvić je odgovorio da je to njegov lični izazov.

“Vidim ogromnu priliku da EPS od gubitaša postane kompanija koja će praviti nekoliko stotina miliona evra profita. Za mene kao menadžera to je jedan veliki plus u karijeri”, objasnio je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: