Na podsticaje smo dali 300 mil. €

Donošenje paketa ekonomskih mera za oporavak srpske ekonomije otvorio je niz pitanja, uključujući i opravdanost subvencija za strane investitore.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

15:48

Default images

Srbija je do sada izdvojila više od 300 miliona evra za podsticanje stranih i domaćih ulaganja.

Predstavnik Agencije za strana ulaganja i podsticanje izvoza (SIEPA) Aleksandar Miloradović kaže za Tanjug da se iz srpskog budžeta sredstva za podsticanje investicija izdvajaju od 2006, kada je Vlada odlučila da se uvedu takvi podsticaji za otvaranje novih radnih mesta.

"Ta sredstva su uložena do sada u 257 projekata koji su ukupno omogućili priliv 1,5 milijardi investicija i otvaranje više od 50 hiljada novih radnih mesta", navodi Miloradović.

Profesor Beogradske akademije Zoran Grubišić smatra da u uslovima kada Vlada sprovodi rigorozne mere štednje treba naročito voditi računa i u kojim se segmentima ekonomije daju podsticaji za investicije, jer je, kako navodi, "jako bitno gde i kako se ulažu takva sredstva".

Grubišić je mišljenja da, u celini gledano, podsticaji mogu doprineti privrednom rastu, a sa njim se slaže i ekonomista Goran Nikolić, koji čak tvrdi da je odluka o toj vrsti davanja za otvaranje novih radnih mesta bila "jedna od najboljih koje je donela ranija vlada".

U SIEPI tvrde da se svaki uloženi evro u otvaranje novih radnih mesta vrati u budžet Srbije vrati kroz poreze i doprinose, u proseku, za dve godine.

U toj agenciji takođe ukazuju da u delu javnosti postoji predrasuda da je reč o podsticajima namenjenim isključivo strancima.

Miloradović navodi da je 140 domaćih kompanija do sada iskoristilo podsticajna sredstva koja se daju za svako otvoreno radno mesto u iznosu od četiri do deset hiljada evra.

Broj inostranih firmi koje su u proteklom periodu dobili takve podsticaje je bio manji u odnosu na domaća preduzeća - prema podacima SIEPE, bilo ih je 117.

Podaci SIEPE pokazuju, osim toga, da su naše firme, koje su koristile podsticaje, dobijale u proseku oko 4,5 hiljada evra po otvorenom radnom mestu, dok je stranim kompanijama za iste namene isplaćeno 4,7 hiljada evra.

U SIEPI tvrde da je ovakav način privlačenja stranih investitora uobičajen i u drugim zemljama, navodeći pritom da je Makedonija uspela tako da privoli jednu nemačku kompaniju da investira u toj zemlji znatna sredstva i otvori oko četiri hiljade radnih mesta, jer su tamo dobili povoljnije podsticaje od onih koji daje Srbija.

To je učinjeno tako što je obavljena direktna pogodba sa nemačkim investitorom koji je na taj način dobio, očito, povoljnije uslove za ulaganje nego u našoj zemlji, ističe Miloradović.

Kada odlučuju da li će ulagati u neku ekonomiju stranci se rukovode opštom investicionom klimom u toj državi i šire u regionu, ali i konkretnim uslovima za poslovanje, što uključuje i nivo podsticaja za radna mesta, ističu ekonomisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: