NIS masovno uvodi nove tehnologije

Naftna industrija Srbije (NIS) radi na masovnom uvođenju novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, rečeno je na Sajmu energetike.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

14:37

Default images

NIS je na tom sajmu predstavio svoj novi Naučno-tehnološki centar (NTC).

Taj centar, koji čini srce inovacija u NIS -u, do 2015. godine će realizovati 28 inovacionih projekata, najvljuju iz te naftne kompanije.

NIS će u okviru delatnosti tog centra, u kome između ostalih radi sedam doktora nauka i oko 50 magistara, do 2020. godine uložiti oko devet miliona evra, rekao je direktor NTC-a Nikolaj Zalevski.

Pokušavamo da uvedemo nove tehnologije u sve sfere poslovanja NIS -a rekao je on i naveo da je već formirana grupa koja se bavi naučno istraživačkim radom i naučno tehnički savet pri kabinetu generalnog direktora NIS -a.
(Foto: NIS)
Osnovni zadatak NTC-a, kako je istakao, je monitoring naučno istraživačkih projekata i poslovanja u toj oblasti u NIS-u.

NIS već primenjuje najsavremenija tehnološka rešenja tokom istraživanja nafte i gasa i to kod bušenja malim prečnicima, kod metoda eksploatacije nekonvencionalnih resursa ugljovodonika, u istraživanjima nalazišta teške nafte Gaj i bušenju horizontalnih bušotina na poljima NIS -a, rekao je savetnik u NIS-ovom NTC Milan Lončarević.

Sve velike svetske naftne kompanije danas imaju naučno-tehnološke centre, sa ciljem pronalaženja inovativnih rešenja, pa i NIS sledi te primere, u skladu sa nastojanjem da se pozicionira kao lider u regionu, dodao je Lončarević. On je naveo da NIS obavlja istraživanja južno od Save i Dunava na lokacijama između Guče i Negotina, kod Požarevca, Moravsko-Mlavskom području i u planu je i kod Sirakova. Dodao je da je NIS zainteresovan za istraživanja u kopnenom delu Crne Gore, na šta se čeka raspisivanje tendera, a na planiranim lokacijama u BIH su već završena detaljna seizmička ispitivanja i slede istraživanje u bijeljinskom basenu.

NIS je zahvaljujući uvođenju novih metoda eksploatacije, u poslednje četiri godine povećao obim proizvodnje nafte za 1,3 miliona tona, a u istom periodu je više od dve trećine maloprodajne mreže rekonstruisano ili rebrendirano.

Samo u prošloj godini su zahvaljujući tome u oblasti prerade ostvarene energetske uštede od 11,8 miliona evra, a NIS podseća da je, u skladu sa uvođenjem inovacija, ta kompanija prvi put u istoriji Srbije počela da ulaže I u vetroparkove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: