Mere - deo nove ekonomske politike

Nove ekonomske mere su iznuđene i predstavljaju samo mali set mera koje će vlada narednih meseci i godina primeniti za uspostavljanje nove ekonomske politike.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

12:29

Default images

"Ovo što je vlada objavila samo je mali deo što će uslediti na resetovanju kompletne ekonomske politike i ekonomskog programa i ove vlade i države, u cilju stabilizacije i konsolidacije, pre svega, javnih finansija", rekao je šef Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetivić.

Najavljeno je donošenje niza sistemskih zakona koji će propratiti ove mere kako bi se postigao njihov pun efekat, "jer izolovane neće dati efekte ako se ne promeni zakonska regulativa - Zakono o radu, Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju, Zakon o stranim ulaganjima i niz sistemskih zakona koji će označiti novu ekonomsku politiku vlade, naglasio je Dželetović.

"Ovih dana smo dosta puta bili svedoci zlonamernih komentara na teret mera za koje zapravo postoji opšti konsenzus u stručnoj i političkoj javnosti", naveo je on.

Dželetović je kazao da mere vlade koje su zaboravljene jeste i ukidanje sedam agencija i nastavak reforme javnog sektora, odnosno preispitivanja širokog spektra institucija koji su veliki budžetski korisnici ili trošadžije, a nemaju nikakve makroekonomske performanse.

"Ono što je posebno važno jeste da damo impuls investicijama, jer ove mere neće dati efekte ako ne budu propraćene jakom investicionom aktivnošću države koju planiramo i u pregovorima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko kredita, koji će biti verovatno najpovoljniji koji je uzet u poslednjih 20 godina", naveo je Dželetović.

Posebno je važno, dodao je, što će se voditi računa da ta sredstva odu u proizvodne programe kompanije koje mogu da poboljšaju izvozni program Srbije. Uvek se izbegava da se kaže da je među merama vlade koje će biti preduzete i otvaranje Južnog toka, dodao je šef Ekonomskog saveta SNS.

Gasprom je, dodao je Dželetivić, spreman da finansira kompletnu investiciju za Južni tok, vrednu 1,7 milijardi evra. To će biti isfinansirano iz tranzitne takse, rekao je, i tu će biti zaposleno između 2.500 i 3.000 radnika.

On je dodao da će država namerava ozbiljno da intenzivira radove na koridorima 11 i 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: