Hleb neće poskupeti zbog PDV-a

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da hleb i drugi pekarski proizvodi neće poskupeti zbog povećanja niže stope PDV -a sa osam na 10 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.10.2013.

11:47

Default images

"Neće biti nikavog povećanja cene hleba. Cena hleba (od 500 grama od brašna T500) ostaje u okvirima do maksimalnog iznosa od 46 dinara. To je stav Unije pekara i dogovor s resornim ministrima", rekao je Pralica agenciji Beta.

Prema planu Vlade Srbije, od početka naredne godine biće povećna niža stopa PDV-a koji se obračunava na pekarske proizvode, sa osam na 10 odsto.

Pralica je istakao da je dva odsto nešto što ne utiče trenutno na cene u pekarstvu, odnosno "toliko je zanemarljivo i malo da niko nema računa da povećava cenu pekarskih proizvoda".

"Više košta promena cene. Kifla je 15 ili 20 dinara. Ne može da bude ni 21, ni 19 dinara. Nemate ni dovoljno kovanog novca, mnogo što šta nemate i onda pekari zaokružuju ili na gore ili na dole", rekao je predsednik Unije pekara Srbije.

On je dodao i da pekari ne mogu, kao naprimer prodavci goriva, da vaki dan menjaju cenu, i da danas bude jedna, sutra druga, prekosutra treća cena.

"Mi smo napravili strategiju gde imamo jednu cenu i nadam se da će ta cena biti duže vremena. Ta cena trpi i pozitivne i negativne oscilacije, tako da ne možemo da se igramo s građanima i ne mozemo da menjamo cenu hleba svaki dan", rekao je Pralica.

Prema Uredbi Vlade Srbije svi proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500, sa trgovačkim nazivom "sava", u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

Podsetimo, jutros je ministar finansija Lazar Krstić gostujući u emisiji Kažiprst najavio da hleb zbog povećanog PDV-a neće poskupeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: