"Srbiji i Ukrajini treba pomoć MMF"

Italijanska Unikredit banka procenjuje da će Srbiji i Ukrajini u narednom periodu biti neophodna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.10.2013.

21:22

Default images

Srbiji i Ukrajini, koje imaju poteškoća sa budžetskim i defiticitom tekućih plaćanja, biće potrebno da u predstojećim kvartalima osiguraju pomoć od MMF-a dok bi Slovenija i Hrvatska mogle da budu naredne u nizu, ocenjuje Unikredit banka.

Sprovođenje budžetske konsolidacije, koje je Srbiji neophodno kako bi dogovorila aranžman sa MMF-om, moglo bi biti ugroženo mogućnošću održavanja izbora u Srbiji početkom naredne godine, ocenila je glavni ekonomista Unikredita za evropske zemlje u razvoju, zemlje Bliskog istoka i Afrike, Džilijen Edžvort, a javlja Blumberg.

"Vlada Srbije je juče najavila nove mere za dovođenje pod kontrolu budžetskog deficita i javnog duga do 2017. godine. Sa druge strane, Ukrajina mora da brzo ispravi ekonomske neravnoteže, jer bi njen budžetski deficit ove godine mogao premašiti 6,5 odsto godišnjeg BDP-a, dok bi deficit tekućih plaćanja, kako je ocenila Svetska banka, mogao dostići osam odsto", izjavila je Edžvortova.

Prema njenim rečima, politički izazovi u Ukrajini i Srbiji imaju dosta sličnosti, a obe zemlje imaju jedan od najviših duplih deficita na globalnom nivou, jer su suočene sa slabim privrednim rastom i nedovoljnom fleksibilnošću valute.

Kako navodi Edžvortova, napori Ukrajine i Srbije da osiguraju zajmove iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata neće osigurati trajno rešenje ni za jednu od tih zemalja.

"Ukrajina bi do marta mogla zapečatiti sporazum sa MMF-om, jer sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, kresanje potrošnje i uvođenje fleksibilnosti valute povećavaju reizborne šanse aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča", izjavila je Edžvortova.

Prema njenim rečima, u Sloveniji i Hrvatskoj takođe postoji potreba za spoljnom pomoći, jer njihovi budžetski deficiti ugrožavaju planove tamošnjih vlasti, dok Hrvatska ima poteškoće u povratku na pozitivan privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: