Firme plaćaju bogatstvo za "savete”

Plaćanja raznim konsultantima, advokatima, čistačima, stomatolozima, stručnjacima za odnose sa javnošću, zajedno se vode kao "troškovi neproizvodnih usluga“.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

14:13

Default images

Za razliku od sponzorstava koja su vidljiva, i to najčešće na dresu sportista, razna druga izdavajanja iz kasa državnih preduzeća "provuku“ se u završnim računima pod manje očiglednim stavkama.

Angažovanje profesionalnih "pi-ar“ agencija nije neuobičajeno za državne kuće, iako gotovo sve imaju svoje službe za kontakte sa medijima.

Elektroprivreda Srbije, sa godišnjim gubitkom iznad dve milijarde dinara, na ime troškova "profesionalnih usluga“, lane je, prema zvaničnim završnim računima, isplatila čak 378,36 miliona dinara. To je 3,33 miliona evra. Pod stavkom "troškovi ostalih neproizvodnih usluga“ ova kompanija upisala je još 23,34 miliona dinara.

"Po Pravilniku o kontnom okviru, na računu "troškovi neproizvodnih usluga“ preduzeće može da knjiži razne vrste ovih usluga, poput zdravstvenih ili advokatskih, zatim usluga čišćenja poslovnih prostorija, na primer", objašnjavaju u jednoj knjigovodstvenoj agenciji.

Često se plaćanja raznim konsultantskim agencijama, po raznim osnovama, knjiže samo kao "ostali troškovi“. Tako da je običnom posmatraču javno dostupnog finansijskog izveštaja na sajtu Agencije za privredne registre, teško da odredi koliko tačno novca je otišlo na konkretne konsultante.

Pregledajući zvaničan završni račun "Srbijagasa“, najvećeg gubitaša među javnim preduzećima, a ujedno i najvećeg sponzora raznih klubova i manifestacija, očigledno je samo da je na takozvane "troškove intelektualnih usluga“ lane plaćeno ukupno 40 miliona dinara (oko 352.000 evra). To je, ipak, tek četvrtina iznosa koji ovo preduzeće izdvaja na ime raznih donacija sportskim, naučnim i kulturnim organizacijama.

Ako pogledamo završne račune i pojedinih kompanija u državnom vlasništvu, koje su godinu okončala sa plusom, iznosi troškova neproizvodnih usluga takoće su značajni. Tako "Dunav osiguranje“, sa godišnjom dobiti od 72 miliona dinara, na ime troškova neproizvodnih usluga izdvaja čak 378,8 miliona dinara. Po kursu s kraja 2012. godine, to je više od 3,6 miliona evra.

Poređenja radi, Naftna industrija Srbije, u privatnom vlasništvu, zvanično najprofitabilnija kompanija u Srbiji, sa dobiti od 49,5 milijardi dinara, lane je na ime neproizvodnih usluga izdvojila čak 3,1 milijardu dinara. Međutim, u javno dostupnim izveštajima kompanije, ovi troškovi razgraničeni su na 1,8 milijardi dinara na ime troškova uslužnih organizacija, zatim 416,26 miliona dinara troškova konsultantskih usluga, 123 miliona troškova upravljanja projektima i 134,4 miliona dinara troškova sertifikacije i stručnog nadzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: