Ipak nam raste BDP

Bruto društveni proizvod (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2013. godine realno je povećan za 0,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

13:28

Default images

Prema desezoniranim podacima, manji je za 0,3 procenta nego u prvom kvartalu.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti, u drugom kvartalu u odnosu na 2012, zabeležen je u sektorima informisanja i komunikacija (9,6 odsto), snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (3,2), rudarstva (2,8), snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (2,4) i sektoru preradjivačke industrije (1,0).

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru gradjevinarstva, 42,5 odsto i sektoru trgovine - 4,7 procenata.

Svi agregati upotrebe BDP-a, osim izvoza robe i usluga, pokazuju realan pad u drugom kvartalu 2013. u poredjenju s istim periodom prethodne godine.

Tako su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava opali za 1,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) smanjeni su za 2,5 procenta, za finalnu potrošnju države 6,6 odsrto, bruto investicije u osnovne fondove za 18,5 odsto i uvoz robe i usluga za 0,5 odsto.

Izvoz robe i usluga realno je porastao za 9,1 procenat, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: