Železnice poboljšale rezultate

Železnice Srbije su u prvih osam meseci ove godine smanjile gubitke za tri milijarde dinara i povećale prihode za 1,2 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.09.2013.

11:42

Default images

To je 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Tanjugu generalni direktor srpskih železnica, Dragoljub Simonović.

"Pored svih teškoća koje smo nasledili u svakom pogledu ni ja nisam očekivao tako dobre rezultate za ovako kratak period. Zategao sam stvari u organizacionom smislu, povećao disciplinu i štednju, što se odrazilo na finansijske pokazatelje", kazao je on.

Železnice su ostvarile ukupan prihod od 17,2 milijarde dinara, a rashodi su smanjeni za 2,3 milijarde, ili 12 odsto, u odnosu na 2012. Simonović je, takođe, istakao da je značajno povećan prevoz u putničkom i robnom saobraćaju.

Železnice su sa, prevezenih 6,4 miliona tona robe, prihodovale oko osam milijardi dinara, što je povećanje za 18 odsto, i prevezle 4,7 miliona putnika, gde je zabeleženo povećanje od 26 odsto.

Simonović je naglasio da je železnica prekinula praksu neracionalnog trošenja i velike krađe goriva za lokomotive.

Ističući da je to javno preduzeće maksimalno ubrzalo realizaciju međunarodnih kredita, on je najavio da će u narednih nekoliko godina železnice imati ukupno 60 novih vozova i oko 500 kilometara modernizovanih pruga.

"Za prugu Gilje-Chuprija i most preko Velike Morave, na Koridoru 10, za dva i po meseca smo završili eksproprijaciju zemljišta, što prethodno rukovodstvo nije moglo za tri godine, i tako smo uštedeli oko 5,5 miliona evra za penale", naveo je čelnik železnice.

Sagovornik Tanjuga kaže da bi do kraja iduće sedmice železnice trebalo da dobiju građevinsku dozvolu za prvu deonicu koja će biti finansirana ruskim kreditom, za drugi kolosek pruge Beograd - Pančevo.

On je dodao da bi do kraja godine trebalo da budu nastavljeni radovi na izgradnju železničke stanice Prokop u Beogradu, što će biti finansirano kuvajtskim kreditom od 27 miliona evra.

Simonović je rekao da je, takođe, uveo praksu da predstavnici železnice direktno nude poslove klijentima, što je uticalo na znatno povećanje prihoda od transporta u poslednjih mesec dana, kao i da se tek očekuju novi poslovi.

Privodi se kraju i procedura za osnivanje zajedničkog železničkog preduzeća "Kargo 10" - Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Srpske železnice, kako je naveo, ugovaraju sa okolnim železnicama veliki i profitabilan posao prevoza robe od Atine do Češke, a prvi vozovi bi mogli da krenu iduće godine.

Železnica je u periodu januar-avgust 2013. realizovala 97 odsto planiranog reda vožnje i smanjila broj otkazanih vozova za oko 75 odsto. Kašnjenje vozova je smanjeno 16 odsto i na 100 voznih kilometara iznosi oko tri minuta.

Izvinjenje putnicima

Simonović se i ovom prilikom izvinio putnicima za nedavno veliko kašnjenje voza na relaciji Beograd-Bar, pošto je putovanje trajalo 32 sata, ističući da su svi odgovorni kažnjeni.

"Najveća greška je što se naši ljudi nisu snašli u stanici Barajevo kada je naš radnik hteo da otkači zadnji vagon na kojem su bili putnički automobili, putnici to nisu dozvolili. Putnici ne mogu da odlučuje da li će se neki vagon iz bezbednosnih razloga otkačiti. Da je radnik postupio u skladu sa pravilom službe voz bi na toj stanici kasnio pola sata, a automobile bi ujutru prebacili drugim vozom", objasnio je on.

Radovi na obnovi pruge Beograd - Bar kroz Srbiju finansiraće se ruskim kreditom i najverovatnije će početi 2015. godine, s obzirom da će iduće godine, kako je rekao, biti pripremana projektna dokumentacija i sproveden tender za izvođača radova.

Komentarišući često medijsko kritikovanje železnice, Simonović je kazao da može da prihvati odgovornost samo za period od kada je na čelu tog preduzeće - od kraja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: