Kako lečiti "javne crne rupe"?

Javna preduzeća moraju da urade "lične karte" do početka oktobra, kada će biti poznato da li se i kako mogu "lečiti", kaže ministar privrede.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

09:58

Default images

Ministar Saša Radulović rekao je da će se tada znati kakva je struktura njihovih dugovanja i čime raspolažu.

"Ona su najveći gubitaši, ko god zna šta se tamo dešava, ja bih ga pitao odakle taj gubitak i koji su to dugovi, ko su kupci i dobavljači tih preduzeća, kojom imovinom raspolažu - mi to ne znamo, ovo je način da saznamo da bismo znali šta lečimo", rekao je on za RTS.

On je rekao da su otpori još veliik, a na pitanje da li očekuje da će biti političke volje budući da se javna preduzeća često razdeljuju kao plen, Radulović je rekao da se nada da će svi učestvovati u tome, kao i da će biti i političke volje da se sprovede do kraja i ističe da neće biti izuzetaka, da postoje rokovi i da će oni kojih ih se ne budu pridržavali biti sankcionisani.

"Ako treba da izlistate svu imovinu, pa ko su kupci i dobavljači, videti velike ugovore, ima dosta ljudi kojima to nije u interesu, ali to je u interesu građana, tih preduzeća, kao i sindikata", rekao je Radulović.

On je naglasio da mora doći do korporatizacija i profesionalizacije svih javnih i državnih preduzeća, da se moraju uspostaviti standardi poslovanja, standardi za direktore, za nadzorne odbore.

"Prvi korak je da znamo čime raspolažemo, nakon toga ćemo uspostaviti redovno izveštavanja na tri meseca, kao što se radi u svetu", rekao je ministar privrede, koji je naveo primer "Galenike" objašnjavajući da je to preduzeće potrebno restrukturiati što ne može da se uradi ako se ne zna struktura dugova.

On je odbacio tvrdnje da se izrada ličnih karata za preduzeća radi zbog namere da se proda "Telekom Srbije" navodeći da je to obaveza za sva javna preduzeća.

"A da smo prodavali, a da nismo znali šta smo prodavali to je poznato, privatizacija je katastrofalno sprovrdena, nismo znali ni šta prodajemo", rekao je ministar.

Govoreći o potrebi da se donese novi zakon o privatizaciji, Radulović je rekao da nikada nije kasno da se uradi prava stvar, budući da je zakon loš i da je po njemu "sve dozvoljeno i ništa nije dozovoljeno, a to je poligon za korupciji".

Osvrćući se na mere koje vlada planira u oblasti ekonomije, Radulović je rekao sa moramo da imamo paket mera koji sa jedne strane smanjuje javnu potrošnju koja ne doprinosi rastu BDP i jačanju privrede, a sa druge da imamo mere koje će rasteriti privredu i otvoriti taj prostor za rast"

"Ubeđen sam da ako to uradimo da ćemo dobiti rast koji nam treba i da će to predstaviti zamajac za privredu i zapošljavanje", rekao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: