Đilas:Kinezi kasne a žele još novca

Kineska kompanija CRBC kasni na gradnji mosta Zemun - Borča i traži pomeranje roka za šest meseci i dodatnih oko 19 miliona evra, kaže Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2013.

14:59

Default images

"Mi naravno nećemo da platimo ništa i tražimo da bude u roku, jer ako kasne moraće da plate penale", rekao je gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu na okruglom stolu o suzbijanju rada na "crno" u građevinarstvu.

On je naveo da domaći izvođač prati predviđenu dinamiku za prilazne puteve, dok Čajna roud end bridž korporejšen (CRBC) kasni.

Napominjući da strane firme anagažovane u Srbiji pokušavaju da nametnu neke stvari koje im odgovaraju, Đilas je kazao da su Kinezi bili najoriginalniji, te da su, pored toga što finansiraju projekat i njihova firma gradi most, tražili da i nadzor bude kineski, što grad Beograd nije prihvatio, već je angažovao kompaniju "Luj Bežer".

Kinezi su, kako je rekao, tvrdili da se kod njih tako radi.

Đilas je ranije najavio da će most Zemun - Borča biti završen do kraja 2014. godine, a CRBC je prethodno najavljivao da će radovi biti gotovi do idućeg oktobra .

Prema ranije potpisanom sporazumu izmedu Vlade Srbije i Kine, most Zemun - Borča će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane.

Most će imati dva veća raspona sa kosim zategama, za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica biće 21,5 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje mosta trebalo bi da bude 170 miliona evra, od čega 25,5 miliona evra finansira Vlada Srbije, a 144,5 miliona evra kineska banka Eksim, uz poček od tri godine, fiksnu kamatnu stopu od tri odsto godišnje i rok otplate od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: