Kako da prežive reciklažne firme?

Reciklažna industrija suočena je sa brojnim problemima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.09.2013.

14:58

Default images

Osim višemesečnih neisplaćenih naknada problem predstavlja i sporno tumačenje Pravilnika o porezu na dobit pravnih lica u vezi plaćanja PDV za sirovine u periodu od 1. januara do 28. avgusta ove godine, upozorila je predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević.

"Reciklažna industrija je u fazi umiranja i pitanje je dana kada će fabrike koje se bave reciklažom početi da se zatvaraju", rekla je ona za Tanjug navodeći da je neophodno da predstavnici resornih ministarstva razgovaraju sa predstavnicima firmi koje se bave reciklažom o načinima kako da se postojeći problemi reše.

Kako je kazala, firme više nemaju novca niti da servisiraju obaveze prema bankama, niti za plate i doprinose zaposlenih.

"Važno je da znamo, pre svega da li su obezbeđena sredstva za kraj 2012. godine i prvih devet meseci 2013. koji nam se duguju po osnovu naknada, koliko je novca obezbeđeno i kada će početi islate", kazala je Petrović Vukićević.

Prema njenim rečima, najava početka funkcionisanja budžetskog fonda od 1. januara iduće godine, koji će omogućiti da sredstvima raspolaže Ministarstvo energetike je dobra vest, ali da firme koje se bave reciklažom neće "preživeti" do tada.

"Dobili smo uveravanja da će od 1. januara početi budžetski fond i da će se uvesti red u sistem naplate eko takse preko carina i prilikom fakturisanja PDV, ali bojim se da industrija neće dočekati novu godinu", rekla je ona.

Pored svih problema, dodatno se pojavio problem sa spornim tumačenjem Pravilnika koji se odnosi na način obračuna PDV-a za sekundarne sirovine.

Ukoliko se gorući problemi ne reše ona je rekla da se može očekivati i drastičnija reakcija nezadovoljnih reciklera, odnosno da su oni spremni i da "izađu na ulicu kako bi se izborili za svoja prava".

Sagovornica Tanjuga je navela da je važno da se ispoštuje dogovor koji se odnosi na to da će 1. oktobra inspektori izaći na teren i obići firme koje se bave reciklažom.

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Novaković najavio je ove nedelje da će se uvođenjem budžetskog fonda za zaštitu životne sredine od iduće godine omogućiti bolja kontrola novca od naplate taksi i naknada u toj oblasti.

Kako je rekao, izmenama Zakona o upravljanju otpadom će biti omogućeno da se ostvari kategorizacija svih onih koji učestvuju u upravljanju otpadom, čime će će se smanjiti nivo zloupotreba u toj oblasti.

Predstavnici reciklažne industrije ranije su ukazali da jako teško dolaze do sredstava koja su im potrebna za rad, da je sakupljačka mreža loša i da zbog toga imaju problem sa nelegalnim tokovima otpada.

Novaković je rekao da trenutno najveći potencijal imaju recikleri koji se bave preradom guma i električnog otpada, ali da se suštinski u Srbiji vrlo malo toga reciklira zbog "divljih postrojenja".

On je rekao da to predstavlja veliki problem za ozbiljne reciklere jer ne mogu da dođu do sirovina koje su im potrebne.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Siniša Mitrović izneo je podatak da je tržište sekundarnih materija trenutno vredno oko milijardu evra, a ono koje postoji u sivoj zoni 500 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: