Nema dozvole, nema ni "Meriota“

Pre pola godine trebalo je da počne najavljivana izgradnja hotela "Meriot", u Vasinoj ulici, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 20.09.2013.

18:15

Default images

Očekivalo se da će prvi objekat iz ovog lanca, na mestu nekadašnje centrale kompanije "Jugodrva" zasijati do kraja 2013. godine, da će radovi ići brzo, pošto se radi na već postojećoj građevini.

Međutim, ovo je još jedan primer da su papirologija i birokratski lavirinti, usporili građevinski projekat, pišu Novosti.

Prema rečima Branka Trkulje, direktora firme "PFB propertis", u čijem je vlasništvu budući hotel, sistem izdavanja građevinskih dozvola u gradu ne funkcioniše. Zato se firma žalila drugostepenom organu, Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

"Odugovlačenje sa građevinskom dozvolom primer je kako kao narod sami sebe saplićemo. Iako smo dobili lokacijsku dozvolu, koja podrazumeva tehnički projekat, gabaritnost i uslove, građevinska dozvola je trebalo da bude formalnost i izdata u roku od 15 dana. Međutim, to se oteglo, bez ikakavog razloga i smisla. Neprestano nam je Sekretarijat za urbanizam dokumentaciju koju predamo, vraćao sa novim nerealnim zahtevima", kaže Trkulja.

Kako Trkulja kaže, jedan od zahteva je da šaht u Dositejevoj ulici, koji je postavljen pre oko tri decenije, bude izmešten i stavljen unutar nove zgrade.

"Kada je šaht postavljen tu gde mu je sada mesto, postojale su sve dozvole i uslovi koji su to zahtevali, pa je sada suludo tražiti od nas da to izmenimo, a i nije moguće", kaže Trkulja.

Čudno je da nekome više odgovara da stoji to ruglo u strogom centru grada, kako trenutno izgleda zgrada, nego da vrlo brzo postane prelepi deo Beograda.

Firma "PFB propertis", koja je u vlasništvu "PSP Farman Beograd", pre oko pola godine, očekujući početak radova, ispraznila je objekat od zakupaca. Kako iz ove kuće kažu, ostali su bez ozbiljnih prihoda nedobijanjem građevinske dozvole.

U pitanju je investicija vredna 25 miliona evra, a očekuje se da će stotinak ljudi raditi u hotelu i oko njega. Objekat će imati prizemlje i sedam spratova, dva podzemna nivoa parkinga, konferencijsku salu, restoran, kafe-bar i klub. Raspolagaće sa 114 soba, lobijem i recepcijom u prizemlju, a na prvom spratu restoranom sa pogledom na trg, kafe-bar i klupski prostor, kao i salu za sastanke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: