Prihodi stranih stručnjaka - tajna

Budući strani savetnici Vlade Srbije neće morati, kao domaći funkcioneri, da svoju imovinu i prihode prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije, piše Danas.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

21:15

Default images

Ekonomski ekspert i bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, koji će savetovati Vladu i ministre finansija i privrede oko ekonomskih pitanja, zatim bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji će takođe srpskoj vladi pružati konsultantske i savetodavne usluge, kao i pominjana nemačka ekspertkinja za borbu protiv korupcije i pranje novca Betina Nelen, koja će u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića provesti naredne dve godine - Agenciji za borbu protiv korupcije neće imati obavezu da prijave svoju imovinu i prihode, kako to za domaće stručnjake nalaže Zakon o Agenciji, navodi list.

U ovom nezavisnom regulatornom telu na pitanje da li se na strane savetnike odnosi Zakon o Agenciji, rečeno je „da strani državljani, koji će biti angažovani kao savetnici u Vladi RS, nisu funkcioneri pa ne podležu neposredno obavezama iz Zakona, pa ni obavezi prijavljivanja imovine i prihoda“.

"Međutim, pod nadležnošću Agencije su javni funkcioneri koji ih angažuju i vrše nadzor nad njihovim radom“, navedeno je u odgovoru Agencije.

Na pitanje na koji način će se znati kolika su primanja stranih savetnika i ko je nadležan da to saopšti javnosti, kao i pod kojim uslovima su angažovani, u Agenciji su rekli za Danas da se za visinu njihovih primanja, odnosno osnov angažovanja, može obratiti zahtevom za informacije od javnog značaja instituciji koja ih angažuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: