Muke na tromeđi: Ne plaćaju struju

Pogon Elektrodistribucije u Priboju, čije je sedište u Kraljevu, ima velikih problema u naplati potrošnje struje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

19:43

Default images

Naime, taj pogon jedinstven je po tome što dve trećine potrošača strujom smabdeva sa teritorije susedne Bosne i Hercegovine.

Pribojska Elektrodistribucija rubne delove bosanskih opština Rudo i Čajniče, kao i crnogorske opštine Pljevlja, takode snabdeva električnom energijom, ali ima veliki problem sa susedima u ove dve države.

Potrošači iz Republike Srpske su neredovne platiše, duguju velike iznose za neplaćenu struju koju dobijaju iz Srbije, a od njih je gotovo nemoguće naplatiti velika dugovanja, jer za njihove obaveze nisu nadležni sudovi u Srbiji. Kako kažu u pribojskoj Elektrodistribuciji, oni i održavaju elektro-mrežu na bosanskim i crnogorskim rubnim delovima, što je posebno teško zimi i što značajno uvećava troškove ovog pogona.

Za razliku od domaćinstava u Priboju, gde je naplativost 98 odsto, što je najbolji rezultat u Srbiji, pogon elektrodistribucije ima velikih problema u prekograničnoj naplati, kada je u pitanju Republika Srpska.

"Tamo imamo 120 potrošača, i gotovo ne postoji nikakva mogućnost prinudne naplate, a na naše radnike se poteže oružje. Poslednja pretnja dogodila se nedavno, kada je radnicima rečeno da ne smeju proći putem ka Zubnju, jer će im u suprotnom biti razbijena lada niva, a oni pretučeni", kazao je danas Tanjugu direktor pogona u Priboju, Goran Lučić.

Prema njegovim rečima, dodatni problem predstavlja i krađa električne energije u Republici Srpskoj, koju elektrodistribucija ne može da kontroliše.

Lučić ističe da su nasuprot tome, 12 potrošača iz Crne Gore izuzetno korektni, i redovno plaćaju struju.

"Oni nam čak pomažu u održavanju mreže, i mole da ostanu priključeni na naš sistem", naveo je on.

Inače, ovakva elektro-mreža datira još iz vremena zajedničke države SFRJ i sada je gotovo nemoguće, a bilo bi to i vrlo skupo, instalirati mrežu za svaku državu posebno, tvrde u pribojskoj Elektrodistribuciji.

Posebno zbog činjenice da je područje tromeđe Srbije, BiH i Crne Gore toliko isprepletano da se bukvalno i ne zna gde je tačno granica tri medunarodno priznate države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: