Prašina oko Zagrebačke banke

Prašina u javnosti oko mogućeg prava Srbije na udeo u Zagrebačkoj banci stišala se pre nego što se i podigla, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

15:14

Default images

Tvrdnje hrvatskog novinara da Srbija ima pravo na 46 odsto akcija Zagrebačke banke, pošto je Jugobanka 1977. bila jedan od njenih osnivača, i dalje se tretiraju u domenu običnih nagađanja. Mnoga pitanja su, međutim, ostala bez odgovora.

Utišao se i srpski ministar Velimir Ilić, koji je nedavno javno govorio o pravima Srbije na udeo u ovoj hrvatskoj banci, kao i o šteti koju je naša zemlja imala u čitavoj ovoj priči. Tvrdio je da ima dokaze koji idu u korist Srbiji, ali ih do današnjeg dana nije dostavio javnosti.

S druge strane, institucija koja bi morala da zna čime raspolaže i šta ima u vlasništvu je upravo Jugobanka, koja je u stečaju više od decenije. Stečajni upravnik tvrdi da nikakva dokumentacija o udelu u vlasništvu Zagrebačke banke ne postoji.

"Jugobanka u stečaju ne poseduje dokaze o postojanju vlasničkih prava u Zagrebačkoj banci DD Zagreb", rečeno je u Agenciji za osiguranje depozita koja, u ime države, rukovodi stečajem ove banke.

Iz Izveštaja o dijagnostičkom ispitivanju na dan 1. 1. 1990. godine za Jugobanku DD Beograd, koja je sa tim datumom počela da radi kao deoničko društvo i koji je sačinila Služba društvenog knjigovodstva u SP Srbije, centrala u Beogradu, ne postoje vlasnička prava Jugobanke u pomenutoj banci.

Takođe, kako ističu u Agenciji, u početnom stečajnom bilansu Jugobanke AD Beograd u stečaju na dan 3. 1. 2002. godine nisu evidentirana vlasnička prava Jugobanke u Zagrebačkoj banci.

"Sva druga dokumenta koja su bila dostupna stečajnom upravniku u vezi sa statusnim promenama Jugobanke ne ukazuju na postojanje vlasničkih prava Jugobanke u Zagrebačkoj banci ", zaključuje stečajni upravnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: