Isplaćeni radnici "Župe"

Isplata tri miliona evra po socijalnom programu za zaposlene Hemijske industrije "Župa" je završena, rečeno je Beti u tom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

15:01

Default images

"Za socijalni program se odlučilo 314 radnika, novac je svima isplaćen, a u toku je razduživanje dela zaposlenih", rekao je agenciji Beta generalni direktor "Župe" Bojan Cvetković, podsetivši da je u fabrici ostalo 20 radnika.

On je dodao da je na poslovima obezbeđenja i vatrogasne službe angažovano još 30 radnika po ugovoru, dobijaju minimalne plate, a među njima ima i onih koji su pre nekoliko dana napustili preduzeće.

Cvetković je najavio da bi do kraja meseca na posao u "Župu" moglo da se vrati oko 70 radnika za utakanje hlora, proizvodnju flotacionih sredstava za Rudarsko-topionički basen "Bor" i za uslužnu proizvodnju pesticida, koja bi trebalo da donese tri miliona dinara zarade.

"Taj broj radnika će moći da zaradi platu za sebe, a biće angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i na određeno vreme, jer mi nakon sprovedenog socijalnog programa ne možemo nikoga novog da zaposlimo na neodređeno vreme", objasnio je Cvetković.

Kruševačka "Župa" se, po Akcionom planu Vlade za preduzeća u restrukturiranju, nalazi među firmama čija bi imovina do kraja godine trebalo da bude ponuđena na prodaju.

To preduzeće je 2002. godine, kao tada veoma uspešno, među prvima u Srbiji bilo ponuđeno na prodaju u postupku tenderske privatizacije, sledeće godine je prodato firmi "Vektra M", a 2004. ugovor je raskinut.

Tokom protekle decenije bilo je više neuspešnih pokušaja prodaje "Župa" i perioda potpunog zamiranja proizvodnje, a postupak njenog restrukturiranja počeo je aprila 2010. godine.

Kroz više socijalnih programa koji su do sada sprovedeni, od 1.400 zaposlenih pre početka privatizacije, ostalo ih je svega 20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: