Nema povratka na staro za Srbijagas

Ministar energetike Zorana Mihajlović kaže da će, bez obzira na opstrukcije i prepreke, javno preduzeće "Srbijagas" biti reformisano.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.09.2013.

11:35

Default images

To je, prema rečima ministarke, jedini način da potrošači imaju stabilnost u snabdevanju gasom, a zemlja efikasnu kompaniju.

"Ocena rada Srbijagasa nije pitanje ličnog odnosa, niti bilo koje političke stranke. Stanje u ovom javnom preduzeću jeste alarmantno", rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za najnoviji "Svedok".

"Zbog toga sam pripremila Plan finansijske i organizacione konsolidacije JP 'Srbijagas' i ma koliko bilo opstrukcija i prepreka, sigurna sam da više nije moguće vratiti se na staro", istakla je Mihajlovićeva, dodajući da joj je želja da taj proces bude sproveden što pre, u interesu svih.

"Svako ko je pročitao finansijski izveštaj tog preduzeća za prošlu godinu i nalaze Državne revizorske institucije može sam da zaključi da je ono u ozbiljnim problemima", navela je Mihajlovićeva.

Srbijagas je u prošloj godini imao gubitak od 35,11 milijardi dinara, a za godinu dana izgubio je 96 odsto vrednosti kapitala, koji je smanjen sa 38,13 milijardi dinara na 1,36 milijardi dinara, precizirala je Mihajlović.

"Kao resorni ministar, ali i kao neko ko se čitavu karijeru bavi energetikom, ne vidim razlog da sa takvim rezultatima treba da hvalim rad poslovodstva Srbijagasa", poručila je Mihajlovićeva.

Ovo preduzeće ima oko milijardu evra duga, od čega je više od polovine te sume opterećeno državnim garancijama, a od njega se očekuje da u nekoliko narednih godina realizuje kapitalne projekte vredne više od milijardu evra, rekla je Mihajlovićeva.

"Toliki gubici i dugovanja svakako nisu preporuka za saradnju s nekom firmom, bez obzira na to da li je partner firma iz Rusije, Nemačke, SAD ili bilo koje druge zemlje. Zar zaista neko misli da Rusi, ili bilo ko drugi, žele za partnera firmu koja nije u stanju da ispoštuje nijedan ugovor, jer joj to finansijsko stanje ne dozvoljava", upitala je Mihajlovićeva.

Upravo primer Srbijagasa jasno pokazuje da profesionalizacija nije u potpunosti sprovedena u Srbiji, ali nije bilo ni moguće za jednu godinu, jer je to proces, zaključila je ministarka Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: