Oland: Nova industrijska revolucija

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je ulaganje 3,5 milijardi evra u 34 ključna industrijska sektora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2013.

16:54

Default images

Šef francuske države nada se da će to podstaći otvaranje 470 hiljada novih radnih mesta, zatraživši, ipak, evropsku pomoć, preneo portal EurAktiv.fr.

Predsednik Oland i njegov ministar za obnovu industrije Arno Montebur najavili su novu ulagačku strategiju za 34 industrijska sektora, kako bi se podstaklo zapošljavanje u industrijskom sektoru u kome je poslednjih 10 godina izgubljeno 750.000 radnih mesta.

Francuska je do kraja 80-ih godina prošlog veka u sklopu industrijske politike aktivno podsticala ulaganja od čega je kasnije odustala što je dovelo do gubitkom na stotine hiljada radnih mesta.

Planirani iznos podsicaja za industriju u idućoj godini od 3,5 milijardi evra možda iznenađuje, s obzirom na najavljeno smanjenje budžeta, ali to je zapravo sastavni deo dugoročnog projekta koji Olande smatra ključnom "ofanzivnom" strategijom za suzbijanje nezaposlenosti i poboljšanje francuskog imidža.

"U proteklih 10 godina urušavanje industrije uništilo je 750 hiljada radnih mesta. Ovim planom predviđa se otvoranje 450 hiljada novih radnih mesta", naglasio je ministar Montebur.

"Nemačka, Velika Britanija i sve velike ekonomske sile u nastajanju razvijaju svoju industrijsku strategiju", naglasio je predsednik u odbrani nove politike.

Investicijski prioriteti usmereni su na forsiranje jakih strana francuske industrije. Tako će malim i ekonomičnim francuskim automobilima ići na ruku princip podsticanja korektne po životnu okolinu potrošnje goriva, kroz referentni standard potrošnje manji od dva litra po kilometru.

Francuski predsednik je među ostalim strateškim prioritetima izdvojio i novu tehnologiju i ekonomiju svakodnevnog života, koje takođe povezuju važne grane francuske industrije, poput prehrambene, biotehnološke i digitalne.

Oland je naglasio da je važno zaštititi digitalni suverenitet jer se danas tri četvrtine računara proizvode u Severnoj Americi.

Predsednik je rekao i da Francuska zaostaje za Nemačkom na području industrijske robotike - francuske fabrike raspolažu sa 35 hiljada robota a nemačke sa 150 hiljada.

"Kvalitet nije samo nemački, tehnologija nije samo japanska, inovacija nije samo amerčka a konkurentnost kineska. Treća industrijska revolucija neće zaobići ni Francusku", izjavio je Oland.

Francuski predsednik je, međutim, zatražio evropsku pomoć, upozorivši da treba preispitati evropske smernice o državnoj pomoći i promovisati politiku jačanja konkurentnosti koja će olakšati saradnju kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: