Razgovori o Zakonu o radu

Predstavnici Vlade Srbije i Saveza samostalnih sindikata (SSSS) o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

14:29

Default images

Predstavnici Vlade i SSSS-a saglasili su se da narednih nedelja treba formirati komisije čiji bi članovi bili uključeni u donošenje izmena i dopunama Zakona o radu, izjavio je Tanjugu potpredsednik SSSS-a Zoran Mihajlović.

On je rekao da su u razgovoru sa predsednikom SSSS-a Ljubisavom Orbovićem učestvovali prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović.

Mihajlović je rekao da je na sastanku bilo reči o tome da se u narednom periodu formiraju dve komisije - jednu bi činili predstavnici sindikata, a drugu predstavnici vlade.

"Očekujemo da ćemo u naredne dve nedelje imati širu sliku o tome kako će se posao obaviti, budući da je reč o veoma obimnom poslu i važnom zakonu", kazao je Mihajlović i dodao da se konkretan tekst sa izmenama ne može očekivati pre marta iduće godine.

Mihajlović je rekao da očekuje da će se od oktobra početi sa konkretnim radom na izmenama zakona, a da će ceo posao trajati nešto duže.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su ranije danas da je Zakon o radu vitalni nacionalni interes, i da kao takav "ne može biti predmet pojedinačnih razmatranja sindikata i političkih autoriteta, niti se on može razmatrati na Socijalno ekonomskom savetu (SES)".

"SES treba hitno rasformirati, jer je kao vladino telo odavno svojim (ne)radom izgubilo kredibilitet, a načinom kako je formiran i ko su njegovi predstavnici, diskreditovano od samog svog osnivanja", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" naveli su da bi izmenu Zakona o radu, koja je ipak neophodna, trebalo da prati šira javna rasprava, uz učešće svih relevantnih činilaca, od sindikata sa realnom snagom i članstvom, do poslodavaca, stručne javnosti i medija, kako bi se razmotrili svi efekti i gde bi se isključivo konsenzunsom došlo do održivog rešenja.

Zoran Mihajlović iz SSSS-a rekao je da se slaže sa time da bi Zakon o radu trebalo da se analizira na širem nivou i da nedostaje jači socijalni dijalog, ali smatra da baš zato ne bi bilo dobro rasformirati SES, jer to telo doprinosi takvom načinu komuniciranja.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje da vlada mora da napravi bolji biznis ambijent za ulaganje, kao i da će o novom zakonu o radu razgovarati sa sindikatima od danas.

On je rekao da "vlada to mora da učini, ne zato što nas neko tera, već zato što je to uslov opstanka Srbije".

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović rekao je Tanjugu prošle nedelje da radna grupa još nije razmatrala izmene i dopune Zakona o radu, a da će "ovih dana u nju biti uključeni i predstavnici ministarstava privrede i finansija".

"Uključujuci sve razloge koji dovode do izmene zakona o radu, pretpostavljam da će taj proces biti komplikovaniji, složeniji, ali ukoliko se opredelimo da izmenimo samo ona rešenja koja bi se brzo odrazila na privredni ambijent, onda bi to moglo da se uradi u vrlo kratkom roku", kazao je Martinović.

On je napomenuo da postoji mogućnosti da tekstovi oba zakona budu istovremeno razmatrani, i to u paketu sa nekim drugim propisima koji treba da se odraze na stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: