Dinkić: Fabrika čipova sve bliže

Srbija je na dobrom putu da sa kompanijom Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpiše predugovor o izgradnji prve faze fabrike čipova, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

09:51

Default images

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, koji je trenutno na funkciji zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je u "Kažiprstu" RTV B92 da je jutros razgovarao sa ljudima iz Emirata u vezi sa kreditom za sistem navodnjavanja u Srbiji.

On očekuje da će ugovor o kreditu za navodnjavanje, u iznosu od 400 miliona dolara, biti potpisan u narednim danima. Prva faza iznosi 100 miliona dolara i, prema najavama Mlađana Dinkića, biće realizovana u Vojvodini.

Kako je objasnio, Razvojni fond Abu Dabija daje uslove za kredite u skladu sa ekonomijom zemlje koja uzima zajam, ali ukoliko je reč o prijateljskoj zemlji, onda se kamatna stopa spušta.

Pored saradnje sa UAE u poljoprivredi, Dinkić podseća i na važan projekat sa kompanijom "Mubadala".

"Na putu smo da ispregovaramo predugovor za prvu fazu fabrike čipova, koja bi bila izgrađena blizu beogradskog aerodroma", kaže Dinkić, precizirajući da je u prvoj fazi reč o naučno-istraživačkom centru za poluprovodnike, u kojem bi posao našlo 50 naučnika.

Dinkić je podsetio da je zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem pre godinu dana posetio Abu Dabi, i da su tada imali privilegiju da ih primi šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

"Imali smo otvorene razgovore o raznim temama - od kulture do ekonomije", priseća se Dinkić i navodi da im je šeik Muhamed tada poručio – "ukoliko ste ozbiljan partner pokažite sposobnost da ste efikasni i da možete da ispunite obaveze da se ugovori potpišu na vreme".

Dinkić je naveo i da pretpostavlja da je ostao u Komitetu za saradnju sa UAE i posle izlaska URS-a iz Vlade, jer su i Vučić i šeik bili zadovoljni saradnjom sa njim.

Kada je reč o odnosu prema Vladi u kojoj je donedavno bio, Dinkić kaže da će pozdravljati poslove koje je i sam započeo - poput dolaska "Mercedesa" u "Ikarbus" ili izgradnje japanske fabrike "Takata" u Obrenovcu - ali da će kritikovati ako neko kaže da će smanjiti poreze i doprinose za jednu trećinu, a ne kaže kako će popuniti rupu koja će time nastati u budžetu.

Dinkić je precizirao da konkretno misli na ministra privrede Sašu Radulovića, ocenivši da je njegovim dovođenjem u Vladu, Vučić pogrešio i "više nego što misli".

Stanje u ekonomiji se ne može popraviti preko noći, poručuje bivši ministar privrede i finansija i podseća da je njemu i njegovom timu bilo potrebno pet godina da se vide efekti dolaska "Fijata" u Srbiju. Danas je kragujevačka fabrika automobila najveći izvoznik iz Srbije, podseća Dinkić, ocenjujući da je saradnjom sa "Fijatom" napravljeno čudo.

Uprkos tome, lider URS-a slaže se sa ocenom Aleksandra Vučića da je stanje u srpskoj ekonomiji i dalje teško.

"Ja smatram da stvari nisu crno-bele. Auto industrija je na dobrom putu, ali problemi su u građevinarstvu... Ko je nadležan da promeni ubitačne birokratske procedure za dobijanje građevinske dozvole? Pa, Ministarstvo građevine", navodi Dinkić.

Lider URS-a tvrdi da najveći problemi postoje u onim resorima koje u prethodnom periodu nije vodila njegova stranka, podsetivši da je njegovo Ministarstvo za samo tri meseca ukinulo 138 parafiskalnih nameta.

"Neće poreska reforma povećati zaposlenost, ali hoće izmena Zakona o radu", kaže Dinkić, podsećajući da je za tu oblast u sadašnjoj Vladi zadužen lider PUPS-a Jovan Krkobabić, a da je pre toga Ministarstvo rada vodio lider SDPS-a Rasim Ljajić.

Ipak, kako kaže, spreman je da njegovom nasledniku u resoru finansija, Lazaru Krstiću, da 90 dana da se pokaže, "jer je još mlad", dok ministar Radulović ne može da dobije takvo poverenje jer je "mesecima pisao teorijske na svom blogu, pa hajde da ga sada vidimo u praksi. Ovo što sada govori je potpuno pogrešno i kontraprodutkivno",".

Dinkić je ocenio da stanje u ekonomiji može da se poboljša, ali da ne mogu Krstić, Radulović i Vučić ništa da urade ako nemaju saglasnost Dačića i Krkobabića.

Dinkić kaže da pozdravlja ideju da se smanji budžetski deficit, ali pita se kako, kao i kakva će biti reakcija PUPS-a i SPS-a na predložene reforme jer su te partije, kako tvrdi, kočile promene i u prethodnoj vladi.

Šta je Mlađan Dinkić, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, rekao o poziciji URS-a nakon izlaska iz Vlade, saradnji sa drugim strankama i formiranju "Beogradske inicijative" - možete čitati u posebnoj vesti na našoj stranici Info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: