Startna cena kukuruza 13 din/kg

Startna otkupna cena kukuruza novog roda mogla bi da iznosi između 13 i 14 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 14.09.2013.

14:42

Default images

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin istakao je da ne očekuje probleme u otkupu te žitarice.

Trenutno imamo najnižu cenu kukuruza ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi, koja iznosi oko 13 dinara po kilogramu PDV-a, pa bi cena kukuruza roda 2013. mogla da startuje upravo sa tog nivoa, rekao je Galetin.

On je objasnio da cena kukuruza prošlogodišnjeg roda ne može da posluži kao reper za poređenje sa međunarodnim tržištima s obzirom da imamo kukuruz koji je zaražen i lošeg kvalieta.

Gletin očekuje da će se naše tržište u perspektivi "vrlo korelativno" ponašati sa međunarodnim tržištima, s obzirom na procene da je novi rod kukuruza dobrog kvaliteta i nije zaražen bilo kakvim bolestima, a pogotovo ne aflatoksinom.

"Ne očekujem probleme u otkupu kukuruza, s obzirom da informacije Ministarstva poljoprivrede, kao i sa terena, govore da je kukuruz dobrog kvaliteta, a skladišta dobro pripremljena i tretirana, kao i da nema ostataka aflatoksina", rekao je on.

Rod kukuruza koji će iznositi oko šest miliona tona, imaće mesto za kvalitetan i dobar smeštaj, naglasio je Galetin.

Očekujem da će novi rod imati i dobro tržište i da će prve izvozne isporuke pokazati da je naš kukuruz dobrog kvaliteta i da ćemo povratiti izgubljenu poziciju na svetskom tržištu kukuruza koji smo izgubili prošle godine, zbog pojave aflatoksina, kazao je Galetin.

Kada se aktivira izvozna tražznja, ne bi trebalo da bude nikakvih poremećaja na tržištu kukuruza, ponovio je Galetin.

Cena kukuruza će biti bezmalo duplo niža nego prošle godine, ali poljoprivredni proizvođači su na neki način spremni na to, rekao je Galetin.

Taj stručnjak je podsetio da je kukuruz roba koja od svih primarnih poljoprivrednih proizvoda ima najveći tržišni kapacitet, jer može dugo da se čuva, pa su ratari u mogućnosti da izgrade svoju tržišnu poziciju i sami procene kada je najbolje da kukuruz prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: