Teško do srpsko-hrvatskog tenka

Stručnjaci ocenjuju da je ideja da Srbija i Hrvatska zajednički izvoze tenkove u zemlje Trećeg sveta, teško ostvariva, piše list "Danas".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

20:24

Default images

Ideja koja se prethodnih nedelja pojavila u javnosti - da bi Srbija i Hrvatska mogle zajedničkim snagama da obnove proizvodnju čuvenog tenka M-84, a zatim ga izvozile na treće tržište - jeste dobra, ali teško ostvariva, saglasni su sagovornici lista "Danas".

Naime, sve je počelo kada je zagrebački "Jutarnji list“ nedavno, u tekstu o odnosima predsednika Srbije i Hrvatske - Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, ocenio da bi dve države uskoro mogle krenuti u zajedničku izvoznu akciju u zemlje takozvanog Trećeg sveta.

"Za početak, već postoje planovi o zajedničkoj saradnji vojnih industrija dve država, jer je u prošlosti Jugoslavija bila značajan izvoznik naoružanja. Moglo bi se dogoditi da za nekoliko godina hrvatsko-srpski tenkovi opet budu prodavani u Africi ili na Bliskom istoku“, pisao je pomenuti list.

Međutim, sagovornici lista "Danas" nisu optimistični po ovom pitanju.

Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije, ne veruje u realizaciju ove ideje.

"Ideja jeste lepa i zdrava, ali teško ostvariva. Naime, potrebno je ponovo pokrenuti fabrike koje su proizvodile delove za taj tenk, a imajući u vidu stanje ekonomije, kako Srbije, tako i Hrvatske, to je teško ostvarivo", kaže Živulović, uz napomenu da bi, osim pomenute dve države, u tom poslu, ukoliko ipak dođe do realizacije, morale da učestvuju i druge države nekadašnje Jugoslavije.

Sa druge strane, Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, za naš list kaže da tehnološki uslovi postoje, kao i ekonomski i privredni interes da se takva ideja sprovede.

"Nažalost, ni jedna ni druga država nisu tamo gde se misli da jesu. Pritom postoje i politički i poslovni otpori, i oni su uglavnom unutrašnje prirode. Takvi otpori lako mogu nadjačati ekonomski interes. Netrpeljivost je, naime, uvek lakše obnoviti od posvećenosti zajedničkom interesima", smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, ne može se zanemariti ni uticaj onih koji žive u nedovoljno transparentnoj zoni trgovine naoružanjem, a čije bi interese takva proizvodnja ugrožavala.

Inače, i Srbija i Hrvatska su prethodnih godina pokušavale na naprave sopstvene verzije tenka po ugledu na M-84, i to Hrvatska tenk "degman“, a Srbija M-84AB1, ali nisu imale više uspeha u tome.

U Ministarstvu odbrane Srbije za "Danas" objašnjavaju da oni do sada nisu sarađivali sa hrvatskim institucijama na proizvodnji i modernizaciji osnovnog borbenog tenka M-84.

"Javno preduzeće 'Jugoimport-SDPR' je, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i uz angažovanje kooperanata iz zemlje i inostranstva, razvilo modernizacioni set za tenkove M-84, ali na navedenom projektu modernizacije nisu učestvovala preduzeća iz Hrvatske", kažu u Ministarstvu odbrane.

Oni, ipak, naglašavaju da su otvoreni za saradnju na realizaciji projekata proizvodnje i modernizacije naoružanja i vojne opreme i sa institucijama i privrednim subjektima iz zemalja u okruženju.

Proizvodnja čuvenog tenka M84 svojevremeno je neposredno angažovala čak 240 fabrika, a posredno još oko 1.000, iz svih republika SFRJ.

U tom poslu su, između ostalih, učestvovale fabrike kao što su "Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, "Famos“ sa Pala, "Iskra“ iz Bugojna, "Slovenske železarne“ iz Ravne, trstenička "Prva petoletka“, te "21. maj“ iz Rakovice.

Uključeni su, takođe bili i "Bratstvo“ iz Travnika, "Sever“ iz Subotice, "Radoje Dakić“ iz Podgorice, te kragujevačka "Zastava“. Inače, u to vreme jedan ovakav tenk koštao je milion i po dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: