SBB spreman da izađe na tržište

Kompanija SBB spremna je da pruži uslugu mobilne telefonije koristeći infrastrukturu i mrežu jednog od postojećih operatora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2013.

12:47

Default images

Tako bi tržište mobilne telefonije Srbije uskoro dobilo četvrtog operatora.

Kompanija SBB je ozvala RATEL da, kao regulator na tržištu, omogući novim operatorima izlazak na tržište.

Kako Telemah Slovenija već gotovo godinu dana uspešno pruža usluge mobilne telefonije na teritoriji Slovenije, strateška odluka United Group, čiji je SBB integralni deo, jeste da postane mobilni operator u celom regionu u kojem posluje.

Međutim, zbog nedovoljno zrele zakonske regulative u oblasti virtuelnih operatora, vremenski proces do aktivacije se neopravdano produžava, saopštila je kompanija.

Direktorka korporativnih komunikacija SBB-a Jovana Lukić je kazala da će "putovanje" kompanije kroz nepotpunu zakonsku regulativu ostaviti putokaz za potencijalno nove operatore na srpskom tržištu telekomunikacija. Lukić je izrazila nadu da se oni neće suočiti sa preprekama koje su se našle pred SBB-om, dodavši da kao prvi virtuelni operator na tržištu, još prolaze kroz sve procese regulative pre puštanja usluge.

"Poslednji važan korak, pre puštanja servisa u rad, je testiranje procesa prenosa broja u mobilnoj mreži sa sva tri mobilna operatora koja posluju u Srbiji", objasnila je Lukić.

Ona je dodala da je ovaj proces dogovoren i započet sa dve mobilne mreže, dok Telekom Srbija, zahvaljujući vakuumu u zakonskoj regulativi, zvanično odbija da pruži mogućnost testiranja prenosa broja.

"Telekom Srbija odbijanje da pruži priliku za zdravu tržišnu konkurenciju novim operatorima, pravda RATEL-ovim Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama. U vreme kada je pisan, ovaj pravilnik nije poznavao pojam 'virtuelni operator', iako je opšte poznato da po vrsti i dijapazonu usluga, virtuelni operator ima iste mogućnosti koje ima mobilni", navela je Lukić.

Prema njenim rečima, ostalo je da se sačeka da regulator reši ovaj problem sa Telekomom, a od brzine rešavanja datog pitanja zavisi i kada će SBB pustiti uslugu korisnicima.

Kompanija SBB poziva RATEL da, kao regulator na tržištu, ispuni svoju ulogu i ispravi novonastalu situaciju, čime će omogućiti novim operatorima izlazak na tržište.

Kako se navodi, sličan problem već postoji. Naime, RATEL je početkom ove godine i protivno svom Pravilniku produžio Telekomu rok za početak prenosa broja u fiksnoj telefoniji usled "složeniih administrativno-tehničkih pitanja".

Telekom je time dobio još godinu i po dana odlaganja, čime je onemogućen prenos broja u fiksnoj telefoniji do aprila 2014. godine. Ovakvim ponašanjem Telekom znatno smanjuje konkurentnost i na tržištu mobilne i na tržištu fiksne telefonije, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: