Kinezi će praviti kamione u Zastavi

Veliki proizvođač sa Dalekog istoka uspostaviće na jesen saradnju sa Zastavinom fabrikom kamiona, piše "Danas".

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 09.09.2013.

10:18

Default images

Sklapanje i proizvodnja kineskih kamiona nosivosti od sedam do osam tona, kombija i mini-buseva u Kragujevcu i pik-apova u Somboru počeće već za nekoliko nedelja, potvrdio je listu "Danas" generalni direktor Grupe "Zastava vozila“ Dragan Srejović.

On je dodao da su "Zastava kamioni“ u Kragujevcu i "Zastava specijalna vozila“ u Somboru, prilikom nedavne posete srpske privredne delegacije Kini, sa jednom tamošnjom kompanijom potpisale protokol o saradnji kojim je predviđeno da će vozila iz te zemlje uskoro početi da se proizvode i sklapaju u Srbiji.

Iako Srejović, koji je bio član te državne delegacije na čijem je čelu bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nije želeo da pominje ime te kompanije, jer su Kinezi na tome insistirali, list "Danas" je ranije najavljivao da je firma "Huang Hai", veliki kineski proizvođač kamiona, autobusa i kombija, zainteresovana za saradnju sa kragujevačkim preduzećem.

Sada se spekuliše da su upravo oni pregovarači o partnerstvu sa "Zastavom vozila“.

"Prilikom posete predsednika Nikolića i naše privredne delegacije, menadžment kineske kompanije potvrdio je spremnost za saradnju, a predstavnici te kompanije u oktobru ponovo dolaze u Beograd i Kragujevac, gde će sa domaćim zvaničnicima biti nastavljeni razgovori, najpre o obimu i vrednosti već ugovorene saradnje, ali i o najavljenom partnerstvu kineske firme sa 'Zastavinim' fabrikama kamiona i specijalnih automobila", kaže Srejović.

"Ukoliko razgovori budu uspešni, očekujemo da će Kinezi preuzeti 'Zastava kamione' i 'Specijalne automobile' već na proleće naredne godine", navodi on.

Srejović ističe da sa izvesnošću očekuje da će, pored "Kamiona“ i "Specijalnih automobila“, u narednom periodu biti rešen status i ostalih 12 firmi koje posluju u okviru Grupe "Zastava vozila“.

Za sada, poznato je samo da će Fabrika automobila otići u stečaj, a Srejović objašnjava da je bitno rešiti i sudbinu "Zastave inpro“, preduzeća u kojem su od 370 ukupno zaposlenih, 200 osobe sa invaliditetom, pri čemu je ta firma na listi prvih deset izvoznika za Francusku.

"Zastava inpro“, koja će uskoro potpisati ugovore o početku izvoza i u Rusiju i Belorusiju, odlukom Vlade Srbije trebalo bi da postane državno preduzeće.

"Zastavin“ Zavod za medicinu rada, ustanova u kojoj se leči oko 35.000 Kragujevčana i u kojem je poslednjih meseci instalirana savremena medicinska oprema, postaće deo republičkog zdravstvenog sistema, o čemu je već postignut dogovor sa nadležnima.

Za "Zastava hortikulturu“, prema rečima sagovornika lista "Danas", zainteresovana je jedna srodna italijanska firma...

U Grupi "Zastava vozila“ veruju da će u dogledno vreme biti rešen status i ostalih, mahom manjih radnih i organizacionih celina tog društva.

Tokom ove sedmice je u Grupi "Zastava vozila“okončana realizacija socijalnog programa, na osnovu kojeg je iz 14 firmi te poslovne grupacije dobrovoljno otišlo 524 od ukupno oko 1.800 zaposlenih.

Najviše prekobrojnih (303) napustilo je "Zastavu kamione“, u kojoj je ostalo još nešto više od 400 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: