Kostić: Privrednici mogu da pomognu

Vlasnik kompanije MK grupa i predsednik Srpskog poslovnog kruga Privrednik Miodrag Kostić smatra da privrednici mogu da pomognu razvoju državnih preduzeća.

Srbija

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Nedelja, 08.09.2013.

11:48

Default images

Kostić je za novosadski "Dnevnik" izjavio je da ne odustaje od svog predloga da naši uspešni privrednici pomognu u rekonstruisanju državnih firmi, tako što će ih dovesti do profitabilnosti a ne privatizovati.

"Privrednici su spremni da deo vremena odvoje da pomognu javnim preduzećima", rekao je Kostić novosadskom "Dnevniku", napominjući da bi, prema ideji za koju se zalaže, "iskusni privrednici, svojim znanjem i iskustvom, mogli da doprinesu razvoju državnih preduzeća , podizanju proizvodnje i samim tim njene konkurentnosti na nivo koji zaslužuje".

Kostić je istakao da Srbija ima oko 220.000 preduzetnika i dodao da njegova ponuda "i dalje stoji, u vidu saveta, znanja i iskustva, koje sigurno mogu da prenesem na druge, a sve u cilju da izvučemo najbolje moguće za privredu Srbije".

Povodom najava o izmenama Zakona o radu, on smatra da taj zakon treba da bude "izbalansiran između poslodavaca i radnika" i poručio da bi instituciju pregovaranja o zaradama trebalo vratiti "tamo gde joj je mesto - između poslodavaca i radnika".

"O platama se dogovaraju Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, vlada i sindikat, čime nameću obavezu poslodavcu, a da nas nisu konsultovali", rekao je Kostić.

U vezi sa problemom velikih površina neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, vlasnik "MK grupe" kaže da postoje dva rešenja – "ili da država počne zemlju da obrađuje ili da je prepusti onima koji to znaju i mogu".

"Pošto je poljoprivredno obradivo zemljište dobro od opšteg značaja, država mora da se ponaša kao najbolji domaćin, a to znači da dobro gazduje onim što ima", istakao je Kostić napominjući da u Srbiji svake godine ostane neobrađeno ili loše obrađeno čak 900.000 hektara zemlje.

"Kada bi se na toj površini posejala samo pšenica, za godinu dana bi moglo da se požanje 3,5 miliona tona i zaradi čak 60 milijardi dinara", naveo je Kostić i napomenuo da je od davanja u zakup tog zemljišta u budžet Srbije 2011. godine otišlo samo 1,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: