Nastavljen štrajk u "Zvezdi"

Radnice kruševačke Konfekcije "Zvezda" odlučile su da nastave štrajk, započet pre skoro meseca dana, zbog 14 zaostalih plata i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

12:49

Default images

Prema njihovim rečima, isplata dve zarade preduslov je za prekid štrajka.

"Razgovarale smo sa nadležnima u Kruševcu. Svi nas pozivaju da prekinemo štrajk, međutim zaposleni su se izjasnili da se štrajk nastavlja jer je stav da smo dosta radile bez para", rekla je danas agenciji Beta predsednica Samostalnog sindikata u "Zvezdi", Marina Dimić.

Ona je podsetila da je od početka štrajka bila jedna uplata zarada.

Radnice te konfekcije, njih oko 150, sada očekuju prodaju dva lokala preduzeća, u Brusu i Aleksandrovcu, što bi moglo da bude dovoljno da isplatu dve do tri plate, a za to je, kako je Marina Dimić navela, zatražena saglasnost Agencije za privatizaciju.

Konfekcija "Zvezda" ima dugovanja od oko 210 miliona dinara, od čega najviše državi - 95 miliona dinara na ime poreza i doprinosa, dok se radnicima na ime plata duguje oko 50 miliona dinara.

Preduzeće u centru Kruševca ima 3.500 kvadrata i osam lokala u tom i nekoliko okolnih gradova.

Tokom prethodne decenije "Zvezda" je u postupku privatizacije desetak puta nuđena na aukcijama, ali nije bilo kupaca te je u postupak restrukturiranja ušla početkom 2011. godine.

Sada se nalazi u grupi preduzeća čija bi imovina trebalo da bude ponuđena na prodaju do kraja godine, a ako ne dobije kupca ide u stečaj.

Ovo preduzeće je jedno od retkih koje je 2005. godine uspelo da se nakon tri godine izvuče iz stečaja i nastavi da, umesto sa dotadašnjih 850, posluje sa 180 radnika, dok je osamdesetih godina prošlog veka upošljavalo više od 2.000 radnika i imalo pedesetak maloprodajnih objekata širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: