EPS: Struja neće poskupeti u 2013.

Cena električne energije u Srbiji se neće menjati sigurno do kraja ove godine, najavio je vd. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

10:52

Default images

Obradović je, na konferenciji posvećenoj predstavljanju godišnjih rezultata rada kompanije, naglasio da EPS neće uputiti zahtev za povećanje cena električne energije za tarifne kupce do kraja 2013. godine.

Da bi se dostigla tržišna cena električne energije u Srbiji, bilo bi neophodno povećanje od 38 odsto, ali EPS za sada to ne traži.

On je posetio da je cena elektricne energije za domaćinstva povećana 1. avgusta za 10,9 odsto.

Problemi sa računima biće rešeni

Obradović je najavio i da će u toku sledeće nedelje biti donete hitne mere za rešenje probema nastalih zbog početka rada nove firme EPS snabdevanje.

On je rekao da će u toku dana biti završen izveštaj o problemima sa računima EPS-a i gužvama na šalterima i predati ga resornom ministarstvu.

Nakon toga u koordinaciji za resornim ministarstvom, kako je rekao, biće preduzete krizne mere u distribucijama u kojima se pokazalo da je bilo najviše problema.

"Postoji personalna odgovornost menadžmenta, zato što neke radnje nisu preduzete. Ovde se radi o odgovorosti zbog načina na koji su direktori davali radne naloge i organizovali posao", rekao je Obradović, ukazujući da se na ovom izveštaju radi poslednje tri do četiri nedelje.

U toku nadzora koji je rađen u tom periodu, kako je dodao, utvrđeno je da su tri distribucije radile dobro, jedna je imala polovično dobar rezultaat, a u jednoj su konstatovani veliki problemi.

Višestruko smanjeni gubici EPS-a

Obradović je rekao da je uspešnim poslovanjem, reporogramom kredita, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom, menadžment EPS-a uspeo je da za ovu godinu smanji gubitak za skoro 21 milijardu dinara, i svede ga na svega 0,8 milijardi dinara.

On je podsetio da je planirani gubitak za 2013. godinu iznosio 22 milijarde dinara, a sada je 800 miliona dinara.

Obradović je rekao da je poboljšan i novčani tok kompanije, pa je iz stanja nelikvidnosti i minusa od skoro 49,2 milijarde dinara, rezltat poboljšan za 42,8 milijardi dinara.

EPS je za šest meseci ove godine proizveo oko 19 milijardi kilovat-sati (KWh) i ostvario u ovom periodu rekordnu proizvodnju, naveo je Obradović.

Do kraja godine očekuje se proizvodnja od 37 milijardi kilovat sati, istakao je on i dodao da je u odnosu na plan, proizvodnja električne energije veća 0,8 odsto, a u odnosu na isti period prošle godine 6,4 odsto.

To znači da je u odnosu na plan ukupna proizvodnja veća za 154 miliona KWh, a u prvom polugodištu 2013. godine proizvedeno je za 1,137 milijardi kilovat-sati više nego prethodne godine, istkao je on.

Među projektima koje je EPS započeo u 2013. godini su nabavka rudarske opreme za RB "Kolubara", vredna 181 milion evra i revitalizacija hidroelektrane Zvornik, vredna 70 miliona evra, podsetio je on.

U toku je,kako je naveo, priprema za izradu studije izvodljivosti za projekat konverzibilne hidroelektrane Bistrica, a aktuelni projekti su TENT B3, "Kolubara B", "Kostolac B3" i elektrana sa kombinovanim gasno-parnim ciklusom Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: