"Visoke ambicije novih ministara"

Ekspert bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju (WIIW) Vladimir Gligorov ocenio je da planovi novih srpskih ministara zvuče mnogo ambicioznije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

09:37

Default images

Prema njegovim rečima, čini se da će se novi ministri prihvatiti onih stvari koje su dugo godina odlagane.

"Planiraju se poreska reforma, koraci u pravcu privatizacije i strukturne reforme. Ministri privrede, finansija i energetike čini se da imaju zajedničke ciljeve po pitanju komercijalizacije državnog sektora", objasnio je on u intervjuu bečkom ekonomskom dnevniku "Virtšaftsblat" dodajući da će se videti da li je to i socijalno održivo.

Prema njegovim rečima prvi koraci bi morali biti dovođenje u red javnih finansija, što više ne može da se odlaže.

"Zatim smanjenje plata u javnoj službi i penzija. Takođe i subvencije za javni sektor moraju biti ukinute i preusmerene na komercijalne tokove. Kod gubitaka treba odlučiti da li će se pokrenuti stečajni postupak ili firma likvidirati", naglasio je Gligorov.

Upitan da li Srbija mora da pozove Međunarodni monetarni fond (MMF) on je rekao da je aktuelna situacija, ako se uzmu u obzir visoke kamate, takva da se mora odustati od finansijranja iz inostranstva ili postići dogovor sa MMF-om, što je premijer do sada odbijao.

Šansa srpske privrede je jedino industrija, jer od poljoprivrede i uslužnog sektora zemlja, koja je infrastrukturalno zapostavljena, ne može živeti, ocenio je Gligorov.

"Virtšaftsblat" ukazuje da su ekonomski problemi u Srbiji ostali decenijama netaknuti i da novi ekonomski tim želi da se time što pre pozabavi, a da međunarodni savetnici treba da pomognu.

"Ekonomija nije bicikl koji se okrene i vozi u drugom smeru", citira list novog srpskog ministra privrede Sašu Radulovića koji je rekao da se privreda može samo polako preusmeriti, ali i da Srbija nema puno vremena.

Kako mogu brže da se sprovode reforme, u tome srpskog potpredsednika vlade i najvažnijeg čoveka Srbije, Aleksandra Vučića treba da savetuje bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, prenosi list.

Industrija se i bez pomoći politike poboljšala, konstatuje dnevnik, dodajući da su izvozi u prvih šest meseci porasli za 20 odsto, pre svega zahvaljujući Fijatu.

Takođe "Virtšaftsblat" procenjuje da bi ove godine bruto domaći proizvod mogao porasti za jedan odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: