Investiraju 30 mil. € u "Sto posto"

Holandska Rojal Agrifirm grupa, jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, kupila je 35 odsto domaće kompanije "Sto posto".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

13:56

Default images

Holandska kompanija će u "Sto posto" investirati 30 miliona evra u naredne tri godine.

Specijalizovana kompanija u okviru Agrifirma, Nuscience, istovremeno je postala većinski vlasnik domaćeg proizvođača vitaminskih i mineralnih smeša za životinjsku ishranu, preduzeća "Novi miks", sa udelom od 51 odsto.

Ugovor o toj akviziciji, čija je vrednost poslovna tajna, potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, u Privrednoj komori Srbije.

Ugovor su potpisali predstavnici Agrifirm grupe i preduzeća Nuscience, Ton Loman i Patrik Kereman, sa većinskim vlasnikom firme "Sto posto", Zoranom Vukadinovićem.

Predsednik Agrifirm grupe Loman objasnio je da je reč o kooperativi u kojoj je udruženo 18.000 holandskih poljoprivrednika, a čiji neto prihodi godišnje iznose oko 2,4 milijarde evra.

"Mi smo lideri na tržištu Holandije i želimo da ojačamo svoju poziciju ne samo u našoj zemlji, već i van granica Holandije", rekao je Loman, dodajući da kompanija želi da i u Srbiji primeni uspešan poslovni model koji je već razvila u Poljskoj, Mađarskoj i Ukrajini.

On je ukazao da je Rojal Agrifirm grupa izbrala da investira baš u Srbiju, jer poseduje odličan potencijal u agraru, podvukavši da je kompanija "Sto posto" partner na visokom profesionalnom nivou.

Loman je naglasio da je Rojal Agrifirm grupa ozbiljan igrač koji investira na duge staze i da će kompanija, u koju uđe, dugo ostati u toj grupi.

Kroz snabdevanje proizvodima visokog kvaliteta i inovativnog koncepta hranjenja, strani partneri će srpskim poljoprivrednicima pomoći da dsobiju što kvcalitetnije životinje i i time ostvare veći profit i omoguće razvoj poljoprivrednog sektora.

Loman je kazao da će saradnja pomoći i malim poljoprivrednicima, ali i doprineti rastu broja profesionalnih farmera, kao i rastu proizvodnje i izvoza mesa i mleka, kao i jaja.

Vukadinović je podsetio da je kompanija "Sto posto" lider u proizvodnji stočne hrane u Srbiji, sa 10 odsto udela na tržištu, i ukazao da je kompanija nastala privatizacijom ruinirane fabrike u Velikoj Plani, koja je za 10 godina prerasla u modernog i stabilnog proizvođača, sa 150 zaposlenih.

On je naglasio da holandski partneri investiraju devet miliona evra godišnje samo u istraživanje i razvoj, a imaju i višedecenijsko iskustvo kao svetski lideri koje su spremni da preko "Sto posto" učine dostupnim i ulože ih u srpski agrar.

To će doprineti podizanju naše konkuretnosti i tome da od uvoznika postanemo izvoznik mesa, rekao je Vukadinović.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i holandski ambasador u Srbiji Loran Stokvis i predsednik PKS Željko Sertić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: