Smanjio platu sebi umesto radnicima

Odluka jednog direktora u Novom Pazaru je za Riplijevu rubriku "Verovali ili ne".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

11:53

Default images

U vreme kada su male i neredovne plate u Srbiji postale gotovo uobičajene, direktor Narodne biblioteke "Dositej Obradović" Džemil Mulić odlučio je da znatno smanji svoju platu kako ne bi morao da smanjuje plate ostalim zaposlenima.

Kada para u budžetu nema za sve, ima i onih koji su spremni da podele svoje. To je uradio profesor Džemal Mulić, koji je odlučio da svoju platu gotovo prepolovi, kako zarade njegovih kolega ne bi bile umanjene. Kako kaže, nije želeo da smanji primanja drugima, već je odlučio da ih umanji sebi, kako bi zaštitio svoje radnike.

"Teška su vremena i moramo biti odgovorni prema radnicima. Nadam se da u budućnosti neću biti primoran da sebi smanjujem platu a ni drugima. iskreno, nisam očekivao ovakve raskcije jer ovo nisam radio iz populističkih razloga već sam samo to smatrao normalnim i svojom odgovornošću. Ja sam taj koji treba da zaštiti radnike i čak i da im poveća platu", rekao je Mulić.

Sociolog Ratko Božović kaže da je ovaj primer pravi i da bi ga trebalo slediti, jer pokazuje da ništa nije izgubljeno. On dodaje da nije slučajno što je ovaj gest učinio čovek iz biblioteke, jer je to mesto na kome su knjige i mudrost.

"Kad se pojavi čovek sa takvom dimenzijom, dimenzijom nesebičnosti ili solidarnosti prema drugima i za druge,mi onda imamo malo poverenja da nije sve izgubljeno. To znači da postoje ljudi koji su dobar primer da su drigačiji, da su različiti, da su bolji i da su najbolji", kaže on.

Božović smatra da bi ovakvi primeri solidarnosti prema zaposlenima umanjili nezadovoljstvo radnika koji već godinama trpe posledice ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: