Biljke iz Afrike spas za Srbiju?

Tradicionalni kukuruz i pšenicu, zbog promene klime, u Srbiji bi u budućnosti da zamene - biljke iz Afrike.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

16:02

Default images

Naime, poljoprivreda već drugu godinu zaredom trpi ogromne gubitke zbog ekstremnog sušnog jula i avgusta .

Ove godine suša će smanjiti rod kukuruza za oko 20-30 odsto, a stručnjaci u afričkim biljkama vide rešenje za mesece u kojima se beleže afričke temeprature.

Jedna dečija pesmica kaže "išli smo u Afriku da sadimo papriku" međutim izgleda da je situacija obrnuta. Polja sirka za zrno i prosa su uobičajena slika u Sudanu, Keniji ili Etiopiji - međutim poslednjih godina sve više i u Srbiji. Doktro Janjoš Berenji sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo smatra da vreme afričkih biljaka u Srbiji tek dolazi.

"Klima se menja ne samo kod nas nego svuda u svetu a afričke biljke su moguće rešenje", kaže Janjoš Berenji, Doktor poljoprivrednih nauka

Sirku treba upola manje vode nego kukuruzu, može da se seje i kasnije, osetaje zelen sve do same žetve. Prosu je potrebno vode samo koliko da nikne a zbog kratke vegetacije od svega 90 dana mogao bi da se gaji postrno posle pšenice bez navodnjavanja - tako da bi smo imali dva useva godišnje. Afričke biljke troše manje vode jer imaju manju transpiraciju - zbog voštane prevlake korenove dlačice su u stanju da isisaju iz zemljišta kapilarnu vlagu koju naše žitarice ne mogu. Sirak može da da do 12 tona zrna po hektaru - proso oko 2 tone.

"To su biljke koje su visoko tolerantne na sušu jer su prirodno prilagođene tim uslovima".

Opširnije pogledajte u našim Vestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: