Progres poručuje Dinkiću:Neće proći

Udruženje akcionara kompanije Progres AD saopštilo je da je ministar Mlađan Dinkić,"neosnovano svrstao to preduzeće u grupu od 26 u kojima je pokrenut stečaj,

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.08.2013.

18:35

Default images

Udruženje malih akcionara zahteva da Progres bude skinut sa te liste, i da se kompaniji omogući pravična privatizacija.

U pismu Vladi Srbije, i celokupnoj javnosti, navodi se da mali akcionari neće dozvoliti da izgube svoj kapital u kompaniji Progres AD zbog "nečijeg kaprica ili zle namere", i najavljuju svakodnevne proteste dok ovaj slučaj ne bude rešen.

Navodeći Dinkićevu izjavu da je "proces restrukturiranja završen za preduzeća koja nemaju nikakvu perspektivu, jer ne poseduju ni adekvatan proizvod, a već godinama namju ni kontinuiranu delatnost", i da se radi o preduzećima "koja su se fiktivno odrzazvala u životu i koja gotovo isključivo žive od subvencija države, na teret građana - poreskih obveznika", za koja je pokrenut stečaj, akcionari u saopštenju poručuju - "Neće proći".

Progres, navode, ne pripada toj grupi preduzeća ni po kom od navedenih osnova, a sam slučaj bi državi, "kao najvećem akcionaru, i nama, malim akcionarima naneo nemerljivu štetu".

U obrazloženju se navodi da je kompanija Pogres decembra 2010. naplatila od Federacije BiH predratna potraživanja u visini od 15,6 miliona dolara, ali da država nije svja potraživanja od Progresa namirila iz tih sredstava nego ih je konvertovala u akcije, i tako postala većinski vlasnik kompanije, i otvorila proces restrukturiranja. Od tada, država nije uložila ni dinar u kompaniju.

Kompanija Progres je od svojih sredstava isplatila otpremninu za većinu svojih radnika i trenutno na platnom spisku ima svega 30 ljudi kojima se redovno izmiruju obaveze, navodi se u obrazloženju.

Restrukturiranjem je predviđeno da se pregovorima sa poveriocima dobije što bolji diskont za dugovanja kompanije, ali ako Progres ode u stečaj ,poverioci će odustati od diskonta na koji su pristali i tražiće naplatu celokupnog duga. Stečajem, akcionari gube sve, poruka je u saopštenju.

Kompanija Progres ukazuje da bi"se "neko dobro omastio kada bi za male pare kupio Progres", i navodi da kompanija, između ostalog, poseduje palatu od 6.800 kvadrata u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, sedam hektara placa sa 24.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na izlazu iz Beograda ka Pančevu, više hiljada poslovnog prostora u centru Zagreba, i stotine kvadrata u Sarajevu i Skoplju, veliko odmaralište u Malom Lošinju, i ono što je možda najvrednije je 2,8 odsto kapitala Trepče čija je vrednost nemerljiva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: