Kad se penzioneri razvedu...

Izmena zakona ograničene isplate porodičnih penzija. Koliko će ko posle smrti supružnika imati prvo da podiže penziju zavisiće isključivo od odluke suda.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 27.08.2013.

15:48

Default images

Zanemela sam, rekla je sugrađanka, kojoj je posle razvoda u sudu rečeno da će porodičnu penziju moći da prima samo dve godine. Ništa joj nisu pomogla uveravanja da je sve vreme braka bila domaćica i da nigde nije radila. Sud je rekao svoje.

Od kada su isplate porodičnih penzija oročene i zar ova primanja nisu trajno pravo? Od čega će da žive sve supruge, domaćice kojima je plata supruga bila jedini izvor prihoda u zajedničkom životu, posle razvoda? Šta mogu da očekuju muževi koje su žene izdržavale, a u međuvremenu su im supruge preminule. Koja su im prava?

Vesna Vićentijević, zamenica direktora Filijale Beograd u PIO fondu, kaže za Politiku, da su nedavnim izmena zakona ograničene isplate porodičnih penzija. One više nisu trajne.

"Koliko će ko posle smrti supružnika dugo još imati prvo da podiže porodičnu penziju zavisiće isključivo od odluke suda. Takvu odluku sud donosi na osnovu više faktora. Pre svega na osnovu godina života razvedenog supružnika ili koliko se penzija dugo prima... U svakom slučaju prestalo je da važi pravilo da je jednom dobijena porodična penzija trajna", objašnjava ona.

Domaćica koja, dakle, nema lična primanja i koju je izdržavao suprug, a od kog se u međuvremenu razvela, može da ostvari pravo na porodičnu penziju samo ukoliko joj je presudom o razvodu dodeljeno izdržavanje. A to znači, ako joj je sud odredio pet godina za izdržavanje, ona će toliko i primati nasleđenu penziju.

U slučaju da su razvedeni bračni drugovi živi sud će jednu penziju podeliti na dva jednaka dela.

Da bi udovac, međutim, ostvario pravo na porodičnu penziju, neophodno je da u momentu smrti supruge, (ako je preminula u tekućoj godini) ima 56 godina života. Ta granica će se postepeno pomerati iz godine u godinu, zaključno s 2017. kada će uslov za udovca biti 58 godina života.

Upitana kako to u praksi izgleda, sagovornica Politike kaže, da ukoliko je udovac u trenutku smrti svoje supruge imao 50 godina, a ove godine puni 56, nema zakonom propisane uslove da ostvari pravo na porodičnu penziju.

"On u momentu njene smrti mora da ima propisane godine života ili da ih napuni tokom korišćenja prava na porodičnu penziju uz decu kao zakonski staralac. U tom slučaju udovac stiče trajno pravo na porodičnu penziju. U suprotnom pravo mu prestaje kada i detetu", objašnjava Vićentijevićeva.

Ako je pokojni bračni drug imao više godina od potrebnih za ostvarivanje prava (muškarac 65, a žena 60) porodičnu penziju će steći pod uslovom da je brak trajao najmanje dve godine, ili ako su imali zajedničku decu.

Na pitanje kakva su prava dece bilo da su iz braka ili vanbračna, Vićentijevićeva kaže, da su im prava izjednačena, te da deca do 15 godina imaju pravo na porodičnu penziju bez obzira na to da li se školuju, a posle toga samo uz dokaz o redovnom školovanju.

Ona podseća da je u međuvremenu bilo mnogo ovakvih rešenja suda prema kojima PIO fond morao da ograniči isplatu porodičnih penzija i dodaje da „oštećeni” uvek može da se obrati žalbom sudu na donetu odluku, ali sa slabim izgledima da se nešto promeni.

Na pitanje, od čega razvedeni da živi pošto izgubi pravo na izdržavanje, Vićentijevićeva kaže, da to isto može da se pita i svako ko od biroa rada prima pomoć. Mora ili da se zaposli ili da nađe neki drugi način za izdržavanje, zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: