Odložiti prodaju zemlje strancima

Vlada Srbije predlaže da se strancima odloži pravo na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.08.2013.

20:44

Default images

Srbija 1. septembra dobija status pridružene zemlje EU, kada automatski na snagu stupa i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a sa njim i odredba o slobodnoj prodaji zemlje strancima.

Ako se, u međuvremenu, nešto ne promeni, kupovina bi mogla da počne već od leta 2017 godine. Vlada Srbije pokrenula je inicijativu da se taj rok produži.
Oranice koje spadaju u najplodnije u Evropi meta su interesovanja lovaca na zemljište. S obzirom da je u stranom posedu prema procenama oko 23. 000 plodnih hektara, vlada je odlučila da taj rok produži, kaže državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

“Pokrenuli smo inicijativu, kao i naše kolege iz Hrvatske, da osam godina nakon ulaska Srbije u Evropsku uniju stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište i mislimo da bi to bila sjajna stvar ukoliko uspemo, a daćemo sve od sebe da to izdejstvujemo od strane kolega iz Evropske unije“, kaže Golubović.

Odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sada nije moguće menjati. Ipak Srbija bi tokom pristupnih pregovora mogla da pokuša nešto da promeni. Tako je Hrvatska izdejstvovala moratorijum od sedam godina, Poljska 12, a Mađarska je otišla najdalje i zabranila prodaju iako time krši sve postulate Evropske unije.

Predsednik Skupštinskog odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić smatra da bi zemljište trebalo ponuditi našim poljoprivrednicima kroz povoljne kredite.
“Ukoliko bismo našim poljoprivrednim gazdinstvima obezbedili povoljne kerdite od npr. 3 posto, gde bi oni mogli da kupuju zemljište i da oni te kredite vraćaju na rok od 20 godina, i kada bi država počela da ulaže u sisteme za navodnjavanje, da bi ti krediti mogli biti vraćeni, da bi poljoprivrednici imali adekvatne prinose kojim bi mogli da otplate te kredite“, predlaže on.

Senić navodi činjenicu da je i sada moguće da pojedinci iz inostranstva kupe zemlju tako što osnuju privredna društva u Srbiji, i tako postanu domaća društva sa stranim kapitalom.

Procena je da bi u Srbiji najpre moglo biti prodato oko 450 hiljada hektara zemlje koja je u poslednjih 10-ak godina privatizovana.

Svetozar Botić, poljoprivrednik iz Zmajeva, smatra da prelazni period treba mudro iskoristiti.

“Ja bih predložio nikad, ali ako već moramo, hoćemo u EU, moramo da se prilagodimo evropskim zakonima barem u 10 do 15 godina da se ne proda, ili što je još važnije, da taj bude 10 do 15 godina stanovnik Srbije, da ima firmu 10, 15 godina koja radi na teritoriji Srbije koja radi, da bi mogao da kupi zemlju, jer zemlja je blago“, kaže on.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan je 29. aprila. 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: