Gde se porez ne plaća, nema države

U naplati poreza među preduzećima ne bi smelo da bude nikakvih izuzetaka jer bi to poreskim obveznicima poslalo pogrešnu poruku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

18:51

Default images

To bi ih destimulisalo u plaćanju obaveza,a to bi bilo pogubno za javne finansije zemlje, ocenili su poreski stručnjaci, piše Dnevnik.

Saša Ranđelović s Ekonomskog fakulteta u Beogradu istakao je da je, u uslovima kada Srbija ima visok budžetski deficit i kada je nivo “sive” ekonomije među najvišima u regionu, ispravno opredeljenje Vlade da jedan od osnovnih pravaca konsolidacije bude bolja naplata poreza. Po njegovim rečima, odluke kojima bi se pojedini poreski obveznici izuzeli iz opšteg režima naplate poreza, koji podrazumeva u krajnjoj instanci i prinudnu naplatu, narušavaju tu sliku i umanjuju šanse za efikasnost programa za suzbijanje “sive” ekonomije.

"Pričalo se o “Simpu”, i odmah su se javili drugi potencijalni kandidati. Ko garantuje da u narednim danima i nedeljama i drugi obveznici, po sličnom metodu i uz slične argumente, neće izneti zahtev Vladi da se i njima oprosti određeni iznos poreza" – naglasio je Ranđelović.

On je primetio da se, kada je reč o “Simpu”, najveći deo njihovog poreskog duga odnosi na poreze i doprinose na plate zaposlenih pa se, kako kaže, postavlja pitanje zbog čega bi ostali poreski obveznici u Srbiji plaćali doprinose za nekoga zaposlenog u jednoj privatnoj fabrici. Ranđelović je ocenio da u slučaju “Simpa” za to ne postoji ekonomsko opravdanje, posebno što alternativa nije gašenje tog preduzeća već pretvaranje poreskog duga u kapital države.

Ekonomista Zoran Popov ocenio je da u naplati poreza ne bi smeli da se prave izuzeci “jer bi nastao haos u privredi, i ko bi onda mogao osuditi neko treće preduzeće koje ne plaća porez, jer bi s istim pravom tražilo da bude oslobođeno”. Kako je istakao, ne postoji opravdanje da se od te obaveze prave izuzeci, a kod “Simpa” je jedino rešenje da se poreski dug konvertuje u vlasništvo države.

Popov je naglasio da bi privredu trebalo ojačati na drugi način i preduzeća srediti tako da ne prave gubitke i dugove.

"U sadašnjoj situaciji odluka da se tim preduzećima oprosti neplaćeni porez bila bi katastrofalna, to bi imalo kataklizmičke posledice po javne finansije i ekonomsku situaciju u zemlji" – naveo je on.

Po njegovim rečima, “nulta tolerancija” na neplaćanje poreza je termin koji je kod nas nepotrebno izmišljen jer “porez se mora platiti i tačka, kao što je normalno da se plaćaju druge obaveze”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: