PKS pomaže restrukturiranje

PKS pokrenula je projekat vredan 257.000 evra, koji bi tebalo da doprinese boljoj primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 21.08.2013.

14:04

Default images

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić kazao je prilikom predstavljanja projekta da se od tog zakona, koji se primenjuje od aprila 2012. godine, očekivalo da će poboljšati finansijsku stabilnost u privrednom sistemu, ali da je pokazao više negativnih nego pozitivnih strana.

On je izrazio očekivanje da će projektom koji je pokrenula PKS biti unapređena i regulativa, koja se, kako je dodao, pokazivala često kao "kamen spoticanja" u primeni Zakona o finansisjkom restrukturiranju preduzeća.

Po oceni Jelušića, projekat, u koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila 233.000 evra, trebalo da unapredi odnos između preduzeća koja imaju finansijske teškoće i njihovih poverilaca, prvenstveno banaka.

"Najveći problemi srpske privrede su nelikvidnost i neuredno plaćanje obaveza, a u kombinaciji sa sporošću sudova jasno je da moramo raditi mnogo da se takav privredni ambijent promeni na bolje", istakao je Jelušić.

Prema podacima Narodne banke Srbije, kako je naveo, do 30. juna 2013. godine bilo je blokirano 44.000 pravnih lica, čiji je dug bio oko 172 milijarde dinara.

Jelušić je rekao i da je u junu poraslo učešće "problematičnih kredita" u odnosu na prošlu godinu, sa 19,5 odsto na 21,3 odsto.

Projekat "Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju privredih društava" realizovaće se u naredne dve godine.

PKS procenjuj da u Srbiji trenutno ima oko 19.000 preduzeća u finansijskim teškoćama, kojima bi sporazumno finansijsko restruktuiranje pomoglo da opstanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: