Krstić: Stezanje kaiša ili propast

Srbija ne sme sebi da dozvoli još jedan neuspeh i zato mora sprovesti godinama odlagane neophodne reforme, kao i nepopularne mere, kaže Lazar Krstić za NIN.

Srbija

Izvor: NIN

Sreda, 21.08.2013.

11:44

Default images

Nekoliko dana pre nego što će i formalno preuzeti najteži resor u Vladi Srbije, Krstić je u svom prvom velikom intervjuu poručio da mu je cilj da manjak u budžetu svede sa ovogodišnjih 6,5 na najviše četiri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2014.

"Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere. Mi drugog izbora nemamo ako želimo da zaustavimo dalje propadanje", kategoričan je Krstić u razgovoru za NIN.

Novi ministar finansija i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić već su razgovarali sa predstavnicima Svetske banke o kreditu za pokriće manjka u budžetu.

"Tačno je da postoji opcija da Svetska banka pomogne finansiranje našeg budžetskog deficita, a uslov za to je da se na vreme usvoji odgovoran budžet za 2014. i to će biti jedan od prvih velikih zadataka Ministarstva finansija. Teško je reći šta je optimalan deficit, ali ono što je prihvatljivo za MMF i međunarodnu zajednicu je deficit od tri, najviše četiri odsto BDP-a. Sa većim deficitom budžet jednostavno teško da bi bio održiv“, rekao je Krstić.

On je najavio da će prilikom koncipiranja budžeta za 2014. morati paralelno da se radi i na povećanju prihoda i smanjenju troškova, vodeći računa da Srbija ne upadne u negativnu spiralu zbog pada tražnje izazvanog rezanjem budžetskih rashoda.

"Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Jednostavno novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i mi moramo da nađemo rešenje i planiramo u tim okvirima. Stezanja kaiša će svakako morati da bude ako mislimo da stabilizujemo javne finansije“, poručio je Krstić.

On, za razliku od nekih drugih članova prethodne vlade, uključujući i premijera Ivicu Dačića, smatra da bi za Srbiju bilo dobro da što pre zaključi novi stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Krstić je naglasio da u Srbiji svi moraju da plaćaju poreze i da za sve važe jednaka pravila.

"Insistiraću da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost, jer nije cilj da sapletemo našu ekonomiju“, kazao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

326 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: