2,4 miliona nastanjenih stanova

U Srbiji je popisano 2.380.810 stanova u privatnoj svojini, što je 98,3 % od ukupnog broja nastanjenih stanova, utvrđeno je popisom stanovništva 2011. godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.08.2013.

12:31

Default images

Popisano 2.380.810 stanova u Srbiji

Poredeći sa popisom iz 2002. godine, učešće stanova u privatnoj svojini povećano je za 0,4 odsto u odnosu na ukupan broj nastanjenih stanova, saopštio je Republički zavod za statistiku u knjizi "Stanovi prema svojini i osnovu po kojem domaćinstva koriste stan", u kojoj su objavljujeni konačni rezultati tog popisa.

Prema podacima popisa 87,5 odsto stanova koriste vlasnici stanova, a 12,5 odsto zakupci, podstanari i srodnici.

U poređenju sa popisom 2002. povećan je broj stanova koje koriste vlasnici i podstanari, dok je opao broj stanova koje koriste zakupci i srodnici.

Posmatrano prema regionima 90 odsto nastanjenih stanova u Šumadiji i zapadnoj Srbiji i južnoj i istočnoj Srbiji koriste vlasnici stanova za stanovanje, zatim sledi Vojvodina sa 86 odsto i Beogradski region sa 85 odsto.

U Beogradskom regionu je najveći procenat izdatih stanova (zakup i podstanarstvo) i iznosi 10 odsto od ukupnog broja nastanjenih stanova u tom regionu. Učešće stanova koje koriste srodnici skoro je izjednačeno po regionima i iznosi oko šest odsto.

Posmatrano prema opštinama/gradovima najveći broj izdatih stanova je u Novom Sadu-15 odsto i Beogradskim opštinama (Starom gradu, Zvezdari i Savskom vencu- 12 odsto, a najmanje je u Vlasotincu, Žitorađi, Žabarima, Doljevcu i Merošini, gde je izdato svega jedan odsto stanova u odnosu na ukupan broj popisanih stanova u toj opštini/gradu.

Najviše stanova koje koriste domaćinstva po osnovu srodstva popisano je u Niškim opštinama -Pantelej 16 odsto, Palilula, 11 odsto, Medijana i Niška Banja 10 odsto, a najmanje u Merošini, Sjenici, Petrovcu na Mlavi i Malom Crniću, samo jedan odsto od nastanjenih stanova.

Osim svojine u knjizi je prikazan i broj stanova u kojima živi domaćinstvo vlasnika stana, zatim broj stanova koje koristi neko drugo domaćinstvo, po osnovu ugovora o zakupu ili usmenog dogovora sa vlasnikom (zakup/podstanarstvo), kao i broj stanova koje koriste za stanovanje domaćinstva koja su u srodstvu sa vlasnikom.

Popis je sproveden je u periodu od 1. do 15. oktobra 2011. godine, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis je finansijski podržala Evropska unije, koja je učestvovala u ukupnim troškovima sa 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: