Čija privreda je privlačnija

Ekonomski analitičari u Hrvatskoj ocenjuju da srpska privreda u ovom trenutku ima povoljnije uslove i podsticaje za privlačenje stranih investicija od Hrvatske.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2013.

18:11

Default images

Srbija, za razliku od Hrvatske, koja je još ranije skoro iscrpla prilike za ulaganja u najtraktivnije delove svoje privrede, još nije iskoristila sve takve mogućnosti, tvrdi visoki savetnik u Kreb i Gavin Anderson u Briselu dr. Vladimir Krulj.

"Kada se upoređuje investicioni potencijal Hrvatske i Srbije, činjenica je da je Hrvatska još ranije skoro iscrpla potencijale za investicije u najatraktivnijim sektorima, kao što su finansijski sektor i infrastruktura, ne računajući turizam", kaže Krulj.

Vlada Srbije je, prema njegovom mišljenju, do sada dosta uspešno privlačila strane investitore, ali da bi u tome bila još uspešnija, mora smanjiti birokratske prepreke i povećati pravnu sigurnost.

"S druge strane, Hrvatska je ulaskom u EU počela da primenjuje strožije zakonodavstvo koje se odnosi na uslove poslovanja, što deluje destimulativno za potencijalne ulagače, a to se vidi i u činjenici da su pojedine kompanije svoju proizvodnju preselile u okolne zemlje poput BIH", kaže ekonomista Gavin Andersona.

Krulj veruje da Srbija ima, zbog svih navedenih razloga, dosta prostora za ulaganja u ključne ekonomske grane, poput poljoprivrede, energetike, infrastrukture i industrije, i liberalnije propise u poslovanju od zemalja članica EU, što joj daje prednost u odnosu na Hrvatsku.

Očekivani reformski potezi u Srbiji, poput izmena Zakona o radu, pojednostavljenja birokratskih procedura i drugi, mogli bi ambijent za investicije u našoj zemlji da učine još atraktivnijim, naglašava Krulj.
I ekonomista Sosijete ženeral banke u Splitu Zdeslav Šantić ukazuje, u izjavi Tanjugu, ne neke, prema njegovim rečima, nesumnjive prednosti Srbije u odnosu na Hrvatsku, kad je reč o privlačenju stranih investitora.

Šantić kao bitnu prednost Srbije ističe što ima najveće tržište u regionu, ali i još jednu pogodnost koja se ogleda u nižim troškovima radne snage.

"Srbija je najveća zemlja u našoj regiji, a samim tim je njeno tržište za strane investitore i najprivlačnije. Mora se imati u vidu, osim toga, da su troškovi, kad je reč o prosečnoj bruto zaradi, u Srbiji niži bezmalo tri puta nego u Hrvatskoj", kaže Šantić, navodeći razloge zbog kojih je Srbija sada povoljnije mesto za investitore.

Kao najveću razliku koja ide u korist Srbije, kad je reč o stvaranju ambijenta za ulaganje, Šantić navodi da su vlasti u Beogradu, od pre pet godina, kada je počela tekuća globalna ekonomska kriza, uvele niz podsticajnih mera za nova ulaganja, dok takvih poteza u Hrvatskoj nije bilo dovoljno.

Zagrebački ekonomski analitičar Damir Novotni takođe ne isključuje da je Srbija trenutno, možda, u nešto boljem položaju, kad je reč o ukupnom privrednom ambijentu, nego Hrvatska pa i Slovenija koja je još od 2004. u EU. Novotni, međutim, kaže da takav povoljniji ambijent u Srbiji može potrajati, ali samo dok se ne izjednači njen nivo privredne aktivnosti sa onim koji se već beleži u Hrvatskoj i Sloveniji, jer za dalji, ozbiljniji, ekonomski pomak treba ostvariti sve ranije proklamovane, ali ne i sprovedene reforme.

Svi tri zemlje bivše Jugoslavije nisu se još sasvim "odlepile" od pretranzicijskog modela privređivanja, nemaju još dovoljno jak srednji sloj preduzetništva i to je osnovni razlog što u nekim bitnim segmentima nisu ni zanimljive za obimnija strana ulaganja, objašnjava Novotni za Tanjug.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Tanjug da realni podaci o prilivu stranih direktnih investicija u našu zemlju i Hrvatsku ne opravdavaju tvrdnje o boljem investicionom ambijentu u Srbiji nego u dve nekadašnje republike bivše SFRJ.

Savić, naime, ističe da je tokom prvog polugođa ove godine priliv direktnih stranih investicija u Hrvatsku bio nekoliko puta veći u odnosu na ista ulaganja u Srbiji i to je realnost koja se mora uvažiti. Srbija tek treba da pređe "jako trnovit put u pristupu EU koji je Hrvatska veh prošla", kaže Savić za Tanjug, uz napomenu da je kompletan privredni ambijent u novoj članici EU sada, u suštini, bolji nego u našoj zemlji.

"Investicioni ambijent u Srbiji treba dograđivati mnogo ozbiljnije nego što mnogi misle", ističe Savić i napominje da će u meri u kojoj se budu još popravljali uslovi za spoljne ulagače te investicije biti u porastu.

Zemlje kandidati za ulazak u EU, a Srbija je sada u takvom statusu, uvek su, kao što su raniji brojni primeri pokazali, atraktivne za strane investitore, posebno one koji nisu iz Evrope, objašnjava Savić, uz napomenu da zbog toga i naša zemlja može, tokom narednih godina, verovatno računati na veći priliv takvih ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: