Bor dobija novu topionicu

U RTB Bor je nastavljena izgradnja nove topinice i fabrike sumporne kiseline, koji bi trebalo da budu završeni sredinom naredne godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2013.

16:08

Default images

Prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor, Blagoja Spaskovskog na gradilištima je trenutno više od 300 radnika, a ocekuje se da im se uskoro pridruži još stotinu novih.

"Pouzdan podatak je da ni jedna topionica u svetu nije izgradena za manje od pet godine. Mi smo prvi u svetu krenuli da paralelno radimo braunfild (brownfield) investiciju, odnosno da se istovremeno radi projekat i poslovi na terenu dok staro postrojenje radi. Takvih slučajeva nema. Sada se radi odlično i ja sam ubedjen da ćemo oko sredine naredne godine pritisnuti dugme i startovati oba postrojenja", izjavio je Spaskovski Tanjugu.

Kao prateći pogoni nove topionice u RTB-u Bor bi trebalo da budu izgradjene i Fabrika za preradu otpadnih voda i Flotacija šljake.

"Ovih dana pokrećemo tendere za izgradnju Flotacije šljake i Fabrike za prečišćavanje voda. Izgradnja Flotacije će trajati nešto duže, ali smo rešenje našli i usaglasili sa Ministarstvom energetike i zaštite životne sredine, da u jednom delu RTB-a Bor postavimo foliju i tu lagerujemo šljaku, koja će po završetku postrojenja biti preradjena.Fabrika za prečišćavanje vode bi bila gotova u roku, ali smo tražili izmenu tehnologije, tako da i iz te vode možemo da dobijemo 180 tona bakra godišnje", naglasio je Spaskovski.

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline RTB Bor je dobio 175 miliona evra kredita od Kanadske razvojne banke, za koji je garant Republika Srbija. Stanovnici Bora i okoline bi, kako se očekuje, realizacijom ovog projekta trebalo da dobiju potpuno čistu životnu sredinu, bez zagadenjog vazduha i vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: