“Vršački vinogradi” nisu prodati

Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je da nije potpisala ugovor o prodaji "Vršačkih vinograda" kineskoj kompaniji "Guan nan".

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.08.2013.

11:01

Default images

Licitacija za prodaju imovine "Vrsačkih vinograda" je bila 26. jula ove godine, a jedini učesnik je bila kompanija "Guan nan", iako su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri potencijalna kupca.

Kineska kompanija je cenu od 5,29 miliona evra za "Vršačke vinograde" prihvatila na trećem javnom nadmetanju koje je, kako je istakla Agencija, "organizovano u svemu prema postojećoj važećoj zakonskoj regulativi".

U saopštenju Agencije piše da nije potpisan ugovor s pobednikom na licitaciji jer je Ministarstvo finansija i privrede, kao nadzorni organ, izrazilo "određeno neslaganje" s pojedinim elementima nacrta ugovora.

Ministarstvo finansija i privrede je ocenilo, kako je objašnjeno, da je potrebno predvideti jača sredstva obezbeđenja kupca za ispunjenje ugovornih obaveza, za šta je potreba saglasnost svih ugovornih strana.

Savet za borbu protiv korupcije od 12. avgusta objavio izveštaj o prodaji imovine "Vršačkih vinograda" u kojem je navedeno da su učinjeni propusti Agencije za privatizaciju, čime su oštećeni država i to preduzeće.

Povodom tog izveštaja premijer Srbije Ivica Dačić je naložio Upravi kriminalističke policije MUP-a da proveri prodaju "Vršačkih vinograda".

Agencija je navela da će u slučaju "Vršačkih vinograda" postupati u skladu sa odlukama nadležnih organa, i da se zalaže "da se dosadašnji tok postupka kao i dalji koraci, brižljivo preispitaju od strane državnih organa".

Mali akcionari "Vršačkih vinograda", koji poseduju 28 odsto akcija tog preduzeća, tužili su Agenciju za privatizaciju jer je ponudila prodaju sto odsto kapitala firme.

"Vršački vinogradi" su bili prodati 2006. godine konzorcijumu firmi iz Srbije, ali je tri godine kasnije ta privatizacija poništena jer kupac nije uspunio ugovorne obaveze.

To preduzeće sa 1.200 hektara vinograda ima 250 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: