Teški zadaci za novog ministra

Srbiji će u narednom periodu biti neophodno jedno kratko zaduživanje, kaže za RTS Mihajlo Crnobrnja i dodaje da to neće biti jeftino.

Srbija

Izvor: RTS

Nedelja, 18.08.2013.

13:34

Default images

Profesor na Fakultetu za ekonomiiju, finansije i administraciju ohrabruje novog ministra finansija da nastavi sa započetim ekonomskim merama, pre svega sa nultom tolerancijom poreskih dužnika.

Mihajlo Crnobrnja ocenjuje da će za Srbiju biti neophodno jedno kratko zaduživanje, što neće biti baš jeftino, i kaže da bi trebalo obnoviti aranžman sa MMF-om.

Još uvek nije objavljen ekonomski plan koji će se sprovoditi u narednom periodu, a među najavljenim merama su nulta tolerancija poreskih dužnika, progresivna poreska stopa, rešavanje problema u stečaju, otvaranje tržišta za strane investicije, povratak mladih iz inostanstva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mihajlo Crnobrnja kaže da je za ekonomiju države veoma bitno nastaviti sa sprovođenjem započetih mera i u tome ohrabruje novog ministra da nastavi sa tim, pre svega sa nultom tolerancijom poreskih dužnika.

Govoreći o nulta toleranciji poreskih dužnika, Crnobrnja kaže da za to postoje dva razloga. Jedan od razloga je finansijski, popunjavanje budžeta, a drugi razlog je što se na taj način Srbija prikazuje kao pravna država, i to pravna država "tamo gde narodu najviše smeta".

"Kod nas su porez izbegavali ne mali, već uglavnom veliki, najveći. Tako da se jednim kamenom ubijaju dve zverke, jedna finansijska, popunjavanje budžeta, a druga stvaranje slike da stvarno počinjemo da ličimo na pravnu državu, što po meni, na putu za Evropsku uniju mnogo znači", kaže Crnobrnja.

Kako ocenjuje, Srbiji će u narednom periodu biti potrebno zaduživanje, a taj proces, kaže, neće biti jeftin.

"Mi se hvalimo da uspemo da dobijemo jeftine kredite za 2 do 2,5 odsto, međutim, to su namenski krediti za građevinarstvo ili energetiku. Niko nam neće dati pare za dva odsto da popunjavamo budžet. Prema tome, treba biti spreman na to da će to da košta, ali s druge strane, stala bi zemlja ukoliko se to ne bi uradilo", kaže Crnobrnja.

Crnobrnja smatra da će saradnja u vladi na ključnim reformama biti teška, jer se, između ostalog, pominju mere kao što je reforma penzionog sistema, što je jedan od zahteva međunarodnih finansijskih institucija, a da je poznato mišljenje koalicionih partnera o tome.

"Moja pretpostavka je da će teško ići, ministar je veoma moćan na strani pribavljanja sredstava, na strani trošenja on ima konkurenciju. Tu je zdravstvo, prosveta, poljoprivreda, tu su preduzeća u restruktuiranju, koja traže subvencije i niz drugih aktivnosti. Njemu će biti najteže da svoje znanje pretoči u odgovarajuću ekonomsku politiku koja će sve zadovoljiti, a sve zadovoljiti u ovakvom sastavu je veoma, veoma teško", kaže Crnobrnja.

Govoreći o mogućem obnavljanju aranžmana sa MMF-om, Crnobrnja smatra da bi aranžman sa MMF-om trebalo obnoviti i podseća da u ranijem periodu do sklapanja aranžmana nije došlo zato što je Srbija odustala.

"Mislim da bi bilo dobro da se napravi taj aranžman iz predostrožnosti i verujem da će se stvar kretati u tom pravcu, međutim opet se pojavljuje činjenica koja se i tada pojavila - a to je zamrzavanje plata i penzija. Kako će to ministar uspeti da proda ovde, to je teško predvideti, sam sigurno neće moći. Ukoliko bude imao podršku dva ključna koaliciona partnera, onda to može da se sprovede", kaže Crnobrnja.

Prema njegovim rečima, sklapanje aranžmana sa MMF-om je važno, pre svega, zbog privlačenja stranih investicija.

"Što god mi delovali normalnije u svetskim razmerama, to je veća atraktivnost za strane investitore. Kad kažem strane investitore, ne mislim na kapitalce koji imaju po stotine milijardi prometa, već mislim na manja preduzeća iz Italije, Austrije, Nemačke, koja ipak gledaju šta se dešava od nekog kao što je MMF, svetski pouzdan pandur, i Evropske unija. Ukoliko od njih dobijemo pozitivnije ocene, utoliko je veća mogućnost da ih privuče investicioni posao u Srbiji", kaže Crnobrnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: