Na Koridoru 11 se radi i noću

Zbog rokova na Koridoru 11 od Ljiga do Požege, uvedena i noćna smena, piše sajt rts.rs.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2013.

13:26

Default images

Deonica koju grade Azerbejdžanci jedna je od najbitnijih na tom koridoru, a dinamiku radova, po međunarodnom ugovoru, prate "Koridori Srbije".

U senci priče o hrastu na Koridoru 11, ostali su radovi koji se svakodnevno izvode na trasi od Ljiga do Požege, koji treba da budu gotovi 2016. godine. Azerbejdžanska firma ''Azvirt'' radi deonicu na relaciji Ljig-Gornji Milanovac, na osnovu kredita njihove vlade u iznosu od 308 miliona evra. Deonica duga oko 40 kilometara veoma je zahtevna.

Na toj deonici se udarnički radi. Ono što posebno raduje jeste to što su Azerbejdžanci kao podizvođače angažovali naše firme, "Energoprojekt" i "Planum".

Cene su dobre, a naši građevinari su se odlično snašli. Tunel Šaran kod Gornjeg Milanovca napreduje po planu a, posle njega, naše građevinare čeka most dužine 400 metara. Zbog vrućine, uvedene su dve smene, od kojih je jeda noćna.

"Radi se non-stop, proizvodnja ide 24 sata dnevno, rad u noćnoj smeni se odvija većim intezitetom nego u dnevnoj smeni. Manja je gužva i ljudi su navikli da rade noću", kaže Zoran Kovačević, šef gradilišta "Energoprojekta".

Deonica koju grade Azerbejdžanci jedna je od najbitnijih na Koridoru 11, a dinamiku radova, po međunarodnom ugovoru, prati Javno preduzeće "Koridori Srbije".

Direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović kaže da je deonica veoma zahtevna deonica na kojoj ima pet tunela, 78 mostovskih konstrukcija.

"Trenutno radi 1.150 radnika na tom delu. Planirano je da bude završeno 25. avgusta 2016. godine i ako sve bude kako je do sada, sigurno ćemo ispoštovati sve rokove", kaže Đurović.

Ovaj primer pokazuje koliko su, zapravo, naši građevinari konkuretni kada je reč o najsloženijim radovima. Jedino što im uvek nedostaje su bankarske garancije i reference koje se traže na velikim poslovima koje kreditiraju strane banke.

Zato iz "Koridora Srbije" apeluju na udruživanje da bi, tako sjedinjeni u koncerne, dobijali poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: