U šta su stranci najviše ulagali

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiji u drugom tromesečju bio je 139 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.08.2013.

11:28

Default images

Time je priliv u prvoj polovini godine dostigao 294,3 miliona evra, navedeno je u avgustovskom Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije.

Najviše je investirano u preradjivačku industriju - 22,5 odsto, sektor saobraćaja i skladištenja - 22,4 odsto, trgovinu - 17,1 odsto, gradjevinarstvo - 16,1 odsto i poslove s nekretninama - 12,4 odsto.

U drugom tromesečju priliv kapitala je ostvaren po osnovu SDI i zaduživanja države putem korišćenja finansijskih kredita, dok je po osnovu portfolio investicija zabeležen neto odliv. Takodje, NBS, banke i preduzeća su smanjili svoje kreditne obaveze prema inostranstvu.

Po osnovu portfolio investicija zabeležen je neto odliv u ukupnom iznosu od 346,7 miliona evra. Najveći deo odliva odnosi se na prevremenu otplatu dela duga prema Londonskom klubu poverilaca od 400 miliona dolara.

Najava američkih Federalnih rezervi (FED) o smanjivanju programa kvantitativnih olakšica uslovila je povećani otpor investitora prema riziku na medjunarodnom tržištu, koja se odrazila na izostanak interesovanja nerezidenata za ulaganja u državne hartije od vrednosti, odnosno na povlačenje iz postojećih ulaganja na domaćem tržištu od kraja maja.

Rezidenti su se po osnovu finansijskih kredita u toku drugog kvartala neto razdužili prema inostranstvu za 115,7 miliona evra. Pri tome, banke su se prema inostranstvu razdužile za 45 miliona evra, a preduzeća za 112,4 miliona.

Neto obaveze države prema inostranstvu po osnovu finansijskih kredita povećane su za 41,6 miliona evra zbog korišćenja kredita Evropske investicione banke, Nemačke razvojne banke i Razvojne banke Saveta Evrope.

Tokom drugog kvartala neznatno je smanjeno i neto zaduživanje preduzeća po osnovu trgovinskih kredita. Po osnovu otplate glavnice duga prema MMF-u zabeležen je odliv u iznosu od 147,6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: