Rekordan broj aviona na našem nebu

U subotu je zabeležen najveći obim vazdušnog saobraćaja u jugoistočnoj Evropi u poslednje dve godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.08.2013.

11:12

Default images

I po broju operacija to je bio drugi najopterećeniji dan do sada, saopštili su iz Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Centar kontrole letenja Beograd, koji je u sastavu SMATSA, potvrdio je lidersku poziciju u regionu jer je, prema obimu operacija, bio ubedljivo najopterećeniji u ovom delu Evrope, navedeno je u saopštenju.

Uspeh je još veći kada se uzme u obzir da je Centar kontrole letenja Beograd pružio usluge kontrole letenja za rekordan broj vazduhoplova, održavajući visok nivo bezbednosti, sprečavajući čak i sekunde kašnjenja putničkih aviona.

Na prostoru bivše Jugoslavije postoje dva velika centra oblasne kontrole letenja, pri čemu je Beograd najveći, kao nadležan za vazdusni prostor Srbije, Crne Gore, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH i deo vazdušnog prostora iznad Jadrana.

Zagreb je drugi po operativnim kapacitetima, nadležan za vazdušni prostor Hrvatske, donji vazdušni prostor BiH i preostali deo gornjeg vazdušnog prostora BiH, a uz njih dva daleko manja centra u Ljubljani, odnosno Skoplju pružaju uslugu kontrole letenja isključivo u svojim državama, navodi SMATSA.

SMATSA pruža usluge za oko 550.000 komercijalnih vazduhoplova na godišnjem nivou. Na taj broj treba dodati veliki broj sportskih, vojnih, trenažnih i drugih letova unutar prostora nadležnosti.

SMATSA, odnosno, Centar kontrole letenja Beograd, po operativnim kapacitetima i nivou bezbednosti predstavlja lidera ne samo u jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: