EPS likvidan, smanjeni gubici

Novo poslovodstvo Elektroprivrede Srbije za nepunu godinu uspelo je dapreokrene situaciju u kompaniji, koja je sada likvidna, izjavio je Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.08.2013.

18:45

Default images

Prema rečima, Obradovića koji je v.d. generalnog direktora EPS-a, kompaniji nedostaju stručnjaci u pogonu, a ima višak administracije. Realna cena struje je 27 odsto veća od postojeće.

Planirano je bilo da gubitak EPS u 2013. godini bude oko 22 milijarde dinara, a sada očekujemo da će biti 800 miliona dinara, što znači da smo uspešnim poslovanjem, reprogramom kredita, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom smanjili gubitak za skoro 21 milijardu dinara, rekao je Obradović za Tanjug.

EPS je poboljšao i novčane tokove, iz stanja nelikvidnosti, i realne opasnosti da se EPS zaustavi, poboljšali smo rezultate za 42,8 milijardi dinara, istakao je Obradović i dodao da je kompanija uspela da zadrži 97 odsto tržišta koje je liberalizovano i da sa poboljšanom, tržišnom cenom, ostvari prihode od 2,3 milijarde dinara.

On je naveo da su obaveze prema dobavljačima 31. decembra 2012. bile 24,6 milijardi dinara, a 30. juna 2013. godine 16 milijardi dinara, što znači da za šest meseci dobavljačima plaćeno 8,5 milijardi dinara koje su ušle u privredu.

Veliki je, međutim, problem što mnogo potrošača EPS duguje novac, zbog čega je pokrenuto nekoliko reprograma dugova, jer smo hteli da izađemo i privredi i građanima u susret, dodao je Obradović.

On je naglasio da računi za struju ubuduće moraju da se plaćaju, a ko ne bude plaćao neće biti snabdevan električnom energijom, što važi i za građane i privredu.

Da bi EPS bio efikasniji, mora u okviru reorganizacije, da smanji troškove, kaže Obradović, dodajući da je počela i velika analiza sistematizacije svih radnih mesta, da postoji nedostatak radne snage na teškim poslovima, monteri, rudari, inženjeri u pogonu, a da je na drugoj strani više radnika u administraciji, što nije produktivno.

Problem je i starosna struktura, jer je prosek 45 godina, pa EPS nema generaciju koja može da preuzme sve te pogone i zato treba da se, uz starije, obuče novi ljudi, primećuje on i podseća da je u sistemu EPS zaposleno oko 38.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, cilj reorganizacije je da se ostvare uštede kroz korporativizaciju i centralizaciju raznih funkcija, pravnih, finansijskih, IT, ljudskih resursa, jer ne treba neke stvari da radimo 13 puta po svim firmama, nego da to vodimo centralno.

Komentarišući cenu struje, Obradović je napomenuo da kada bi se tržišna cena struje primenila na javno snabdevanje, ona bi morala da se podigne za 38 odsto, umesto za 11 procenata, za koliko je povećana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: