Poljoprivreda ostala bez 50 mil.EUR

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić kaže da Srbiji u 2013. nije odobreno bespovratnih 10 miliona evra iz fondova EU za razvoj sela.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.08.2013.

17:13

Default images

Prema njegovim rečima, novac nije odobren zbog lošeg stanja naše administracije.

"Ove godine je Srbija mogla da povuče 50 miliona evra bespovratnih sredstava, aplicirala je za samo deset miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama koje sam dobio, IPARD je odbio zahtev i za tih deset miliona evra uz obrazloženje da naša administracija nije spremna i da trenutni sistem agrarnog plaćanja ne dozvoljeva bilo kakvo dobijanje bespovratnih sredstava EU", rekao je Senić agenciji Beta.

On je kazao da je skupštinski odbor tražio zvaničnu informaciju od Ministarstva poljoprivrede o tome, a očekuje izveštaj na sednici Odbora, koja je zakazana za 20. avgust.

Senić je podsetio da je IPARD peta kompnonenta pretpristupnih fondova EU koja postaje dostupna kada zemlja dobija status kandidata i dodao da nisu u pitanju krediti već bespovratna sredstva.

"IPARD fond služi za finansiranje svih ulaganja u razvoj poljoprivrede u najširem smislu, počevši od poboljšanja infrastrukture u ruralnim područjima do podizanja novih zasada, proširenja kapaciteta, čak i brendiranja određenih proizvoda", rekao je on.

Senić smatra da je "nedopustivo da Srbija u ovakvom vremenu ne koristi sve mogućnosti za poboljšanje stanja u poljoprivredi".

"Mislim da je to značajan iznos imajući u vidu koliko se Srbija sada zadužuje i po sve nepovoljnijim uslovima", naveo je Senić i dodao da je Hrvatska do dana pristupanja EU dobila 179 miliona evra iz IPARD fondova za razvoj svojih seoskih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: