Gas poskupljuje za 15 dana

Gas za domaćinstva u Srbiji poskupeće u proseku za 4,4 odsto od 1. septembra, saopštila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.08.2013.

14:19

Default images

Kako se navodi na sajtu Agencije (www.aers.rs), prosečna cena gasa za domaćinstva biće 46,3 dinara po kubnom metru.

Poskupljenje gasa odobreno je pošto je za 6,4 odsto povećana nabavna cena gasa, po kojoj Srbijagas snabdeva 33 javna snabdevača.

Za sve kupce priključene na distributivne sisteme gas će u proseku biti skuplji za 5,7 procenata i koštati 42,9 dinara po kubnom metru.
Cene prirodnog gasa koje potrošači plaćaju različite su kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

Agencije za energetiku je navela da nisu promenjene cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine.
Ističe se da se, u zavisnosti od učešća tog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača kreće u rasponu od 1,9 odsto do 6,4 odsto.

"Cena po kojoj Srbijagas prodaje gas javnim snabdevačima je poskupljenjem usklađena sa realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje", navelaje Agencije.

Prema uslovima tendera na kojem je Srbijagas izabran za snabdevača javnih snabdevača, veleprodajna cena gasa će se ubuduće menjati kada dođe do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenama kursa dolara, navodi se na sajtu AERS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: